Napelemparkot épít Brassó, hogy biztosítsa a közintézmények és közterek áramellátását

2023. február 14. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincöt hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához az erdélyi Brassó önkormányzata – írja az MTI a város polgármesterének közleménye alapján.

Allen Coliban a közösségi oldalán azt írta, az önkormányzat megnyerte az erre a célra igényelt 40 millió lejes (3,12 milliárd forintos) európai uniós támogatást.

„Brassó maga állítja elő, ingyen, a saját zöld energiáját” – jelentette be.

A bejegyzés szerint a Méhkertek (Stupini) külvárosban tervezett napelempark a középületek áramellátásához és a közvilágításhoz szükséges energia 90 százalékát lesz képes biztosítani. Az iskolák, óvodák, napközik, kulturális intézmények is innen kapják majd az áramot, de a közeli brassópojánai sípályák működtetéséhez szükséges műhavat is ezzel fogják előállítani.

Brassó 2021 szeptemberében vállalta, hogy tíz év alatt 55 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, és 2050-re klímasemleges várossá válik. A most bejelentett 108 millió lej (8,4 milliárd forint) értékű beruházás finanszírozásának 45 százalékát biztosítja az unió, 55 százalékát az önkormányzat állja. A 35 hektáros területen 30 770 napelemet szerelnek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!