Bibliai léptékű elvándorláshoz vezethet a tengerszint-emelkedés gyorsulása

2023. február 14. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsabban emelkedik a tengerszint, mint az elmúlt 3000 évben bármikor, emiatt teljes városok, országok kerülhetnek víz alá, ami pedig bibliai léptékű elvándorláshoz vezethet – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács keddi ülésén, amiről a Guardian tudósított.

A főtitkár szerint tovább kell csökkenteni az emberiség karbonkibocsátását és a globális szegénység mértékét, valamint fel kell készülni a környezeti katasztrófák miatt otthonukat elhagyók tömegeire – többek között a nemzetközi jog szintjén is.

A globális felmelegedés jelenlegi tempója miatt már elkerülhetetlen a tengerszint emelkedése, de Guterres szerint ettől még mindent meg kell tenni, hogy az emberiség megoldja a klímaváltozást. A főtitkár azt mondta, hogy a vízszint emelkedésével egész országok kerülhetnek víz alá, és még nagyobb versengés alakulna ki az ivóvízért.

„Még ha sikerül is 1,5 Celsius-fok alá szorítani a felmelegedés mértékét, akkor is jelentősen emelkedik majd a tengerszint”

– mondta Guterres.

2100-ra valószínűleg 50 centimétert emelkedhet majd a tengerszint, és ha 1,5 Celsius-fokon marad a felmelegedés, a következő 2000 évben ez a szám 2–3 méter lehet. 2 Celsius-fok esetén 2–6 méter. Az ENSZ októberi jelentése szerint jelen pillanatban esélytelen tartani a legfeljebb 1,5 fokot; még ha tartják is az országok a jelenlegi klímacéljaikat, akkor is 2,4 Celsius-fokos melegedésre kell számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!