Mindenki csak találgat, mert ennél a rejtélyes eltűnésnél semmi nem áll össze

Legfontosabb

2023. február 13. – 20:20

Mindenki csak találgat, mert ennél a rejtélyes eltűnésnél semmi nem áll össze
Nicola Bulley barátai eltűnt személyt kereső plakátokat tartanak a faluban, a lancashire-i St Michael's on Wyre-ben a főút mentén 2023. február 10-én – Fotó: Owen Humphreys / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Húszéves pályafutásom alatt egyszer sem találkoztam ennél szokatlanabb esettel”

– mondta egy igazságügyi szakértő Nicola Bulley eltűnéséről. A 45 éves családanya ügye két hete lázban tartja az Egyesült Királyságot. A nő a szokásos kutyasétáltatás közben tűnt el, gyakorlatilag nyomtalanul. Férje és barátai is értetlenül állnak az eset előtt.

A rendőrség szerint a nő séta közben a folyóba eshetett, miközben több körülmény is ez ellen szólt. Most úgy tűnik, hogy tényleg zsákutca volt a legvalószínűbbnek tartott verzió. A rendőrség azonban nem gondolja, hogy Bulley támadás áldozata lett volna, és a helyszínt se zárta le, ahol a nőt utoljára látták. Közben pedig egyre halványulnak a nyomok.

Kámforrá vált egy átlagos napon

Nicola Burlley átlagosan kezdte el a napját január 28-án, a lancashire-i St Michael's on Wyre-ben. Miután kitette hat- és kilencéves lányait az iskolában, háromnegyed kilenc körül elindult a szokásos kutyasétáltatásra a Wyre folyó mentén. Séta közben találkozott is egy másik kutyással, akivel ismerték egymást, aztán emailt is küldött a főnökének, majd 9 körül becsatlakozott egy munkahelyi Teams-hívásba a telefonjáról. Nagyjából 9 óra 10 perckor még látta őt egy szemtanú, ám az események ezután már homályosak.

Fél 10-kor véget ért a Teams-meeting, de a nő nem lépett ki a hívásból. Nagyjából 9 és fél 10 között Bulley felszívódott.

A rendőrséget azután riasztották, hogy Bulley kutyáját az utcán találták meg szabadon szaladgálva, körülbelül 25 perccel azután, hogy bárki is utoljára látta volna a nőt. Egy szemtanú azt mondta a BBC-nek, hogy felismerte a spánielt, és tudta, hogy kihez tartozik, hozzátéve, hogy „csontszáraz” volt a szőre.

Nem sokkal ezután találták meg a kutya hámját és Bulley telefonját – ami még mindig benne volt a Teams-hívásban – a vízre néző meredek folyóparton egy padon. Lényegében ez minden nyom, amire a rendőrség hagyatkozhat a nyomozás során, ami elég sovány. A hatóságok kérik, hogy ha bárki látott valamit, jelentkezzen, abban reménykednek, hogy így sikerül valamilyen új nyomra bukkanniuk.

A vízbe esés furcsa teóriája

A lancashire-i rendőrség úgy vélte, hogy Bulley a Wyre folyóba eshetett, de azt is jelezte, hogy „továbbra is nyitottak” más felvetésekre is. A legvalószínűbbnek gondolt verziójuknak viszont több részlet is ellentmond.

A család felbérelt egy kutatócsoportot, akik a rendőrséggel együtt vizsgálják az esetet. A Nicola Bulley-t kereső víz alatti búvárcsapat vezetője, Peter Faulding igazságügyi szakértő már elég korán szkeptikus nyilatkozatot adott ki, hogy szerinte a nő teste nincs a folyóban. A vízbe fulladt emberek holtteste egy időre leereszkedhet a folyó fenekére, de ennyi idő eltelte után már felpuffadhat, és jó eséllyel feljött volna a víz felszínére.

A rendőrség keresőcsapatai a Wyre folyónál folytatják az eltűnt 45 éves Nicola Bulley keresését 2023. február 7-én – Fotó: Peter Byrne / Getty Images
A rendőrség keresőcsapatai a Wyre folyónál folytatják az eltűnt 45 éves Nicola Bulley keresését 2023. február 7-én – Fotó: Peter Byrne / Getty Images

Faulding szerint Bulley kutyájának viselkedése sem arra utalt, hogy a nő beesett volna a vízbe. „Néhány évvel ezelőtt volt egy fulladásos esetünk, amikor egy férfi bement a folyóba, és Ripley, a kutyája vinnyogva ugatott a parton, amikor odaértünk. Amikor megérkeztünk, üvöltött, és pontosan mutatta, hogy hol van a gazdája, akit nem hagyott magára” – mondta. A tóba esős hipotézist az sem támasztja alá, hogy a közelben lévő szemtanúk nem hallottak például kiáltást, sikolyt.

Ennek ellenére Fauldingék a rendőrségénél is jobb szonárral vizsgálták át a területet. A bevetés előtt a szakértő azt mondta, hogy ezzel a géppel általában egy óra alatt megtalálják az eltűntet a vízben, mert a műszer annyira pontos, hogy akár egy botot vagy egy kavicsot is látnak vele a folyó fenekén. Szerinte ha Bulley beleesett volna a folyóba, a keresőcsapatok már aznap megtalálták volna a vízben. Később a BBC-nek azt mondta, hogy „még a rendőrség is össze van zavarodva”.

Egy gáttól felfelé haladva keresték Bulley holttestét búvárokkal együtt, de nem találtak rá. A cég ezért február 9-én jelezte, hogy nem keresik tovább Bulley-t a folyóban.

Faulding kategorikusan kijelentette, hogy a nő biztosan nincs a folyónak azon a részén, ahová a rendőrség szerint beeshetett. Miután a legfontosabb szakaszon nem találtak semmit, a hatóságok nemsokára elkezdik a folyó torkolata felé is átvizsgálni a területet. Azonban a Wyre folyónak nem túl erős a sodrása, így nem valószínű, hogy Bulley teste nagyon messze került volna attól a ponttól, ahonnan az egyes feltételezések szerint beesett a vízbe.

Ha mégis a folyóban van, akkor az egyik magyarázat, hogy valaki a folyóba tette a testét, a másik pedig, hogy egyszerűen máshol esett be. Az utóbbi teóriánál viszont továbbra is kérdéses, hogy ha máshová sétált el, és odébb esett be, akkor miért hagyta volna a meetingben lévő telefonját és a kutyája pórázát a padnál. Faulding felvetette, hogy ha Bulley nem a folyóban van, akkor nem kizárt, hogy valaki más is érintett lehet a történetben.

Nyugtalanok a rokonok, sok a spekuláció

A rendőrség ugyan nyitott más verziókra is, mint a vízbe fulladás, azt viszont nem hiszik, hogy Bulley-t megtámadták volna. Semmi sem utal arra, hogy bárkinek köze lett volna Bulley eltűnéséhez – tette hozzá a rendőrség. A hatóságok azt is kijelentették, hogy „teljesen biztosak benne”, hogy Bulley nem hagyta el a park területét, semelyik szomszédos telken keresztül. Hogy mindezt mire alapozzák – mondjuk térfigyelő kamerákra –, az egyelőre nem nyilvános.

Peter Bleksley, a londoni rendőrség korábbi nyomozója egy, a bűnügyről szóló műsorban azt mondta, hogy amennyiben nincs erre utaló komoly bizonyíték, szokatlan, hogy a rendőrség egyből a folyóba esés teóriáját vizsgálja ki ilyen nagy erőkkel. „Ha van olyan bizonyíték, ami ezt a feltevést igazolja, akkor itt az ideje, hogy ezt nyilvánosságra hozzák” – mondta.

Közben a nő szülei is kezdik megkérdőjelezni a rendőrség feltevését, és attól tartanak, hogy Bulley-t elrabolhatták.

Édesapja, a 73 éves Ernest Bulley egy hete azt mondta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a lánya a folyóba esett volna, és fél, hogy valaki „elkaphatta” a nőt. Bulley testvére azt mondta, olyan, mintha egy rémálomba ragadtak volna, és próbálják egyenként összerakni, mégis mi történhetett. „Az emberek nem szívódnak csak úgy fel” – mondta.

„Tudjuk, hogy Nicola eltűnése nagy aggodalmat keltett a helyi közösségben, és nyilvánvalóan szörnyű időszak volt a családja számára is. Tisztában vagyok azzal, hogy megválaszolatlan kérdések vannak azzal kapcsolatban, hogy mi történt Nicolával, de arra kérem az embereket, hogy ne találgassanak, és ne terjesszenek hamis pletykákat” – mondta Sally Riley nyomozó az ügyben.

Virágok egy Nicola Bulley-t kereső táblánál a lancashire-i St Michael's on Wyre-ben 2023. február 4-én – Fotó: Danny Lawson / Getty Images
Virágok egy Nicola Bulley-t kereső táblánál a lancashire-i St Michael's on Wyre-ben 2023. február 4-én – Fotó: Danny Lawson / Getty Images

A legfrissebb információk szerint a rendőrség egy piros kisteherautóról is kapott bejelentést két szemtanútól is. A kocsi állítólag egy Renault lehet, és az egyik tanú szerint olyan kisbuszról van szó, ami lakókocsi is egyben. A tippek szerint az autó 9 óra 40 perc körül tűnt fel, a helyiek pedig gyanúsnak vélték. Hogy a rendőrség mennyire veszi komolyan a bejelentést, azt egyelőre nem tudni.

Bulley családja „nagyra értékeli mindazt, amit a rendőrség tett” – mondta Heather Gibbons, Bulley egyik barátnője a BBC-nek. Azt viszont nehezen viselik, hogy a közösségi médiában rögtön elkezdtek megjelenni a spekulációk.

„Egy bizonyos szintig megértjük, hogy ez az emberi természet, normális, hogy mindenki találgat, mert az igazság az, hogy ebben az ügyben semmi nem áll össze”

– mondta. Hozzátette: bár a keresés iránti nagy érdeklődés csodálatos, az már problémás, hogy a folyópart turistalátványossággá avanzsált, annyi érdeklődő lepte el. A rendőrséget egyébként kritika is érte, amiért nem zárták le a területet. Peter Faulding szerint ezzel kulcsfontosságú bizonyítékok is elveszhettek.

„Tulajdonképpen senki sem tudja, hogy mi történt, amíg nincs bizonyítékunk. (…) Remélhetőleg így vagy úgy, de ez lezárul, és ha nem találnak semmit, akkor talán itt az ideje, hogy más lehetőségeket is megvizsgáljanak” – mondta Gibbons. Paul Ansell, Bulley élettársa azt mondta, soha nem fogja feladni a keresést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!