Azért érik kritikák az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, mert állítólag a párt jóváhagyása nélkül tárgyalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel

2023. február 8. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjét egyre több kritika éri a pártcsaládon belül. Az Euractiv forrásai szerint Webert főleg azért kritizálják, mert nem egyeztetett a párttal, mielőtt január elején Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali miniszterelnökkel tárgyalt volna.

Egy néppárti tisztségviselő a lapnak azt mondta, a párton belül többen csalódottak, mert Weber többször is úgy nyilatkozott a párt nevében, hogy előtte nem konzultált a párt tagságával. Legutóbb január 5-én tárgyalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, a lap információi szerint erről sem egyeztetett előtte az EPP-vel.

Weber Rómában találkozott Melonival, és az uniós szintű lehetséges együttműködésről tárgyaltak. Ez heves reakciót váltott ki, különösen a befolyásos német jobbközép részéről. „Nincs értelme az együttműködésnek az olasz kormány pártjaival az Európai Parlamentben, amíg azok olyan nyíltan EU-ellenes pártokkal működnek együtt, mint a német AfD” – nyilatkozta Jürgen Hardt, a CDU/CSU-frakció külpolitikai szóvivője az Euractivnak.

Bár az olasz kormánykoalícióban az EPP testvérpártja, a Forza Italia is benne van, a másik két koalíciós párt álláspontjai „nagyrészt összeegyeztethetetlenek az EPP álláspontjával” – tette hozzá.

Az Európai Néppárt egy tisztviselője az Euractivnak azt mondta, Weber római látogatását „nem vitatták meg és nem hagyták jóvá” az EPP tagjai. „Egyértelmű többség van a Melonival való együttműködés ellen” – mondta a tisztviselő.

Meloni pártja (az Olasz Testvériség) az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) európai parlamenti frakciójának tagja. Az EPP és az ECR lehetséges együttműködéséről Thanaszisz Bakolasz, Weber közeli szövetségese nemrég a Politico című lapnak azt nyilatkozta, „nyitott” rá.

Markus Söder CSU-vezető a dpa hírportálnak azt nyilatkozta, múlt héten hosszú eszmecserét folytatott a témáról Weberrel. Szerinte természetes, hogy az államok beszélnek egymással, de a formális kötöttségeknek „az én és a mi véleményünk szerint nincs értelme”.

Az Euractivnak nyilatkozó tisztviselők szerint Webert a második fizetése miatt is érik kritikák a párton belül. Weber azóta kap két fizetést, miután tavaly május vége óta z Európai Néppárt elnöki tisztségét is ő tölti be a frakcióvezetői poszt mellett. Egy tisztviselő szerint a második fizetés meghatározásával kapcsolatban sem folyt belső konzultáció, bár ezt az EPP szóvivője cáfolta.

„Az elnök díjazását az EPP elnöksége 2022 szeptemberében, az EPP politikai közgyűlése pedig 2022 novemberében, Lisszabonban hagyta jóvá” – mondta a lapnak az EPP szóvivője, hozzátéve, hogy „az adózás előtti havi javadalmazás jelentősen 20 000 euró alatt van”.

A szóvivő azt is elmondta, hogy ugyanezek a testületek – az EPP elnöksége és a közgyűlés – hagyták jóvá Thanaszisz Bakolasznak, Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök korábbi tanácsadójának fizetését is, akit tavaly júniusban neveztek ki az EPP főtitkárává.

Egy, az ügyet ismerő néppárti forrás azonban a lapnak azt mondta, hogy „az EPP elnökségét csak tájékoztatták, nem volt sem szavazás, sem vita Weber és a főtitkár fizetéséről”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!