Nem működő hajtóművek miatt zuhanhatott le a repülőgép Nepálban

2023. február 7. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

A január közepén Nepálban lezuhant utasszállító repülőgép hajtóművei ki voltak kapcsolva, vagyis úgynevezett vitorlázó üzemmódban működött, ez idézhette elő a balesetet – közölte a 72 emberéletet követelő katasztrófa körülményeinek vizsgálatával megbízott szakértői testület egyik tagja az MTI szerint.

Az illetékes a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a feketedobozok, vagyis a műszaki adatokat rögzítő berendezés és a pilótafülkében elhelyezett hangrögzítő készülék adatainak előzetes kiértékelésével jutottak erre a következtetésre.

A változtatható állásszögű légcsavarokkal rendelkező gépeknél vitorlázó üzemmódban a hajtómű ki van kapcsolva, ezért kevés légellenállást generál. Repülés közben rendszerint csak egy hajtóművet szoktak ilyen helyzetbe állítani, azt is meghibásodás esetén. Egyelőre nem világos, hogy a hajtóművek emberi hiba vagy műszaki okok miatt voltak lekapcsolva.

A nepáli Yeti Airlines fővárosból, Katmanduból induló ATR-72-500-as típusú repülőgépe január 15-én zuhant le 72 emberrel a fedélzetén, nem sokkal azelőtt, hogy leszállt volna Pokharában. A pokharai nemzetközi repülőtér részéről akkor azt közölték, hogy a gépen öt indiai, négy orosz, két dél-koreai, továbbá egy ausztrál, egy francia és egy argentin állampolgár is utazott. Pokharából indul ugyanis repülőgépen számos túrázó a Himalája-hegységbe. A Flightradar24 információi szerint a kétmotoros ATR 72 tizenöt éves volt.

Jóllehet az utóbbi években a nepáli légi közlekedés – részben a turizmusnak köszönhetően – fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!