Névváltoztatásra szólította fel a The Lord of the Bins nevű brit szemétszállító céget a Tolkien-franchise

2023. február 4. – 23:08

Másolás

Vágólapra másolva

Túlságosan hasonlít a cég neve A Gyűrűk Urához.

Egy kétfős, hulladékkezeléssel foglalkozó brightoni cég a teljes arculatát A Gyűrűk Urára húzta fel:

  • a cég neve The Lord of the Bins, azaz szabadfordításban A Kukák Ura (vagy a szerkesztőségi cseten felmerült másik, sokkal frappánsabb megoldás szerint A Gyűrűk Uka);
  • a logójuk is hasonlít;
  • illetve a cég szlogenje is a trilógiából ismert „One ring to rule them all” (magyarul „Egy Gyűrű mind fölött”) átirata: „One ring to remove it all”, ennek a többszörösen áthallásos szlogennek a lefordításával inkább nem próbálkozunk meg, de kommentben várjuk a megfejtéseket.
A szemétszállító cég teherautói – Fotó: Lord of the Bins Facebook-oldala
A szemétszállító cég teherautói – Fotó: Lord of the Bins Facebook-oldala

A Gyűrűk Ura összes jogát birtokló Middle-earth Enterprises ügyvédei védjegyjogok megsértésével vádolják a szemétszállító céget, és a neve megváltoztatására, illetve a szlogen elhagyására szólították fel, emellett kártérítésre is igényt tarthatnak a védjegyek jogtalan felhasználása miatt.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy harcoljunk ellenük. Mi csak mosolyt akartunk csalni az emberek arcára és megélni valamiből”

– nyilatkozták a cég tulajdonosai a The Sun brit napilapnak. Elmondták azt is, hogy szerintük minden épeszű ember tudja, hogy a vállalkozásuk teljesen független a Tolkien-franchise-tól, nem is próbálnak konkurálni vele vagy profitot elhalászni előle. A cégnek több ezer fontot kell költenie a márkanévváltásra, ha szeretné elkerülni a jogtulajdonos Middle-earth Enterprises perét.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!