Lelőtt egy férfi egy 13 éves fiút Washingtonban, mert úgy látta, fel akar törni egy autót

2023. február 1. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokú gyilkossággal (magyar jogrend szerint hirtelen felindulásból elkövetett gyilkossággal) vádoltak meg egy washingtoni lakost, aki január 7-én lelőtt egy 13 éves afroamerikai kisfiút, aki szerinte autókat próbált meg feltörni az utcájában – írja a BBC.

A 41 éves, afroamerikai Jason Michael Lewis január 7-én éjjel négy óra körül arra kelt fel, hogy zajokat hall, és mivel attól félt, hogy valaki be akar törni a házába, magához vette a legálisan tartott fegyverét, és kilépett az utcára. A háza közelében egy csapat fekete bőrű tinédzsert látott, akik elmondása szerint éppen egy parkoló autót próbáltak meg feltörni.

„Hé, mit csináltok?” – kiáltotta, majd amikor a fiúk beugrottak az autójukba, hogy elmeneküljenek a helyszínről, többször a jármű felé lőtt, amit egyszer el is talált. A kocsi felé futhatott a 13 éves Karon Blake is, amikor a férfi őt is eltalálta. A fiú a rendőrségi jelentések szerint azt kiabálta, miközben a földre esett, hogy:

„Sajnálom, kérem, ne tegye! Gyerek vagyok, gyerek vagyok!”

Lewis csak ezután hívta a rendőrséget, a telefonba azt mondta, lelőtt egy tinédzsert, aki „feléje futott”. A helyszínre érkező rendőrök testkamera-felvételei szerint a férfi a földön fekvő fiú mellett térdelt, és megpróbálta újraéleszteni.

Karonra emlékező molinók az incidens helyszínén 2023. január 12-én – Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / AFP
Karonra emlékező molinók az incidens helyszínén 2023. január 12-én – Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / AFP

Egy szemtanú szintén azt mondta a rendőröknek, hogy a fiú „rátámadt” a férfira, de a rendőrség szerint valószínűbb, hogy a fiú a menekülő autót próbálta meg utolérni, és valószínűleg nem is látta, milyen irányból és kitől érkeznek a lövések. A térfigyelő kamerák is rögzítették a lövöldözést, a rendőrség tájékoztatása szerint ezek a felvételek is bizonyítják, hogy a fiú nem lépett fel támadóan.

A kórházban megállapították, hogy a fiú halálát több lőtt seb okozta.

Lewis ügyvédje szerint a férfit nagyon felzaklatták a történtek, és „ragaszkodik az ártatlanságához”, amit szerinte az esküdtszék is meg fog állapítani. Lewis kedden adta fel magát a rendőrségen.

A lövöldözés Washington D.C. Brookland negyedében történt, a város északkeleti részén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!