Kaliforniai rendőrök lelőttek egy amputált lábú, kerekesszékes férfit

2023. február 1. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

A kaliforniai rendőrség múlt csütörtökön lelőtt egy 36 éves fekete, amputált lábú férfit – írja a Guardian. Az esetről videófelvételek is készültek, ezeken látszódik, hogy a férfi a tolószékét hátrahagyva próbált elmenekülni a rendőrök elől, akik több lövést adtak le rá. A férfi a helyszínen meghalt.

A férfit a Los Angeles megye déli részén fekvő Huntington Park városában igazoltatták a rendőrök. Az intézkedés okai egyelőre nem ismertek, de a rendőrségi jelentés szerint a férfi késsel fenyegette a rendőröket, és többször is olyan mozdulatot tett, mintha feléjük akarná hajítani. A járókelők által készített felvételeken már csak az látszódik, hogy a férfi a késsel a kezében a tolószéke nélkül próbál meg elmenekülni a rendőrök elől, akik fegyverrel a kezükben követik, miközben több rendőrautó érkezik a helyszínre. Hogy miért kezdtek el tüzelni a rendőrök, egyelőre nem világos.

A rendőrség sajtóközleménye szerint a rendőrök egy késelésről szóló bejelentés miatt érkeztek a helyszínre csütörtökön délután négy körül. A rendőrség állítása szerint hiába próbálták meg igazoltatni a kerekesszékes férfit, az nem engedelmeskedett a parancsoknak, és többször is fenyegetően hadonászott a rendőrök felé a kezében levő késsel. Azt a rendőrség is elismerte, hogy ennek ellenére végül nem hajította el feléjük.

A férfire végül nagyjából tíz lövést adtak le, amelyek a törzsén érték.

A Huntington Parki-i rendőrök nem használnak testkamerát.

Bár a rendőrség szerint a késelés áldozatát kórházba kellett szállítani, Lowe családja vitatja, hogy a férfi lett volna az elkövető, szerintük a rendőrség csak azért akarja erőszakosnak beállítani a férfit, hogy csökkentse a közvélemény felháborodását.

Lowe két gyermek édesapja volt, nemrég kellett amputálni a két lábát, ezért pénzügyileg nehéz helyzetbe került a család. A felesége elmondása szerint viszont Lowe bizakodó volt, nem sokkal a halála előtt kapott időpontot a protézisek felrakására, és elkezdhette volna a rehabilitációt.

A rendőröket szabadságra küldték, és pszichiátriai vizsgálaton kell átesniük. A rendőrség közleménye szerint mindaddig adminisztratív feladatokat látnak majd el, amíg a parancsnokság jóvá nem hagyja, hogy visszatérjenek a terepmunkára. Az eset kivizsgálása folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!