Az ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna két éven belül csatlakozna az EU-hoz

2023. január 30. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök szoros, kétéves menetrendet tűzött ki az uniós tagság megszerzésére, az EU-n belül viszont nem tartják ezt reálisnak – írja a Politico.

Ukrajna EU-csatlakozása lehet a pénteki EU-Ukrajna csúcstalálkozó fő témája. Az uniós biztosok a hét végén Kijevbe utaznak, hogy a pénteki csúcstalálkozót megelőzően Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint az Európai Bizottság és a Tanács vezetőivel találkozzanak. A fő feladatuk az elvárások kezelése lesz, az ukránok ugyanis minél előbbi csatlakozásról beszélnek, az unió részéről viszont sokkal óvatosabb, évtizedes távlatú tervekről beszéltek eddig.

Shmihal a Politico-nak azt mondta: „Nagyon ambiciózus tervünk van arra, hogy a következő két évben csatlakozzunk az Európai Unióhoz. Tehát arra számítunk, hogy idén, 2023-ban már megtörténhet a tárgyalásoknak a belépést megelőző szakasza”.

Ezzel szemben Emmanuel Macron francia elnök tavaly még azt mondta, „évtizedekbe” telhet, mire Ukrajna csatlakozik, és az EU többi vezetője is – bár támogatják – azon az állásponton van, hogy ez egy jóval lassabb, több éves folyamat lesz (a Politico szerint sokan éppen ezért támogatják Ukrajna csatlakozását).

Sokan vannak azonban azon a véleményen, hogy Brüsszelnek kötelessége Ukrajna felvétele az EU-ba, 2014-ben ugyanis pont az robbantotta ki a háborút is előkészítő Majdan-felkelést, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök Oroszország utasítására kilépett az EU-val kötött politikai és gazdasági társulási megállapodásból. Ahogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazott: Ukrajna „az egyetlen ország, ahol az embereket azért lőtték le, mert európai zászlót terítettek a vállukra”.

A pénteki kijevi csúcstalálkozó (az első olyan uniós találkozó, amelyre aktív háborús övezetben kerül sor) a megfelelő egyensúly megteremtéséről fog szólni – írja a Politico. Bár az EU nemzeti vezetői nem lesznek jelen a találkozón, az Európai Tanács tisztviselői már előzetesen tárgyalnak az EU tagállamaival a végleges közlemény tartalmáról. Fontos ugyanis, hogy a nyilatkozat ne térjen el élesen az Európai Tanács júniusi ülésén használt megfogalmazástól, amely hangsúlyozta, hogy Ukrajna jövője az Európai Unión belül van, de azt is, hogy „a csatlakozni kívánó országoknak meghatározott kritériumoknak kell megfelelniük”.

„Kijevben elég nagyok az elvárások, de a Bizottság által meghatározott összes feltételnek teljesülnie kell. Ez egy érdemeken alapuló folyamat” – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő a Politico-nak. Ettől függetlenül történhet előrelépés pénteken, amikor Zelenszkij Von der Leyennel és az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel is találkozni fog.

„Előrelépésre és gyorsulásra számítunk a megállapodások aláírása felé vezető úton” – nyilatkozta Shmyhal. Ilyen lehet az ipari termékekre vonatkozó vízummentességről szóló megállapodás; az ukrán exportra kivetett vámok további egy évre történő felfüggesztése; az egységes eurófizetési térség fizetési rendszeréhez való csatlakozás és Ukrajna bevonása az EU mobil roaming területébe.

A központi téma viszont várhatóan nem fenti megállapodások kérdése lesz, hanem az ukrán korrupciós helyzet. Zelenszkij az utóbbi időben ezért is demonstrálhatta látványosan, hogy nem tolerálja a korrupciót, és menesztett több magasrangú tisztviselőt is korrupciós vádak miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!