A klímaváltozás már Spanyolország védjegyét, a sonkát is fenyegeti

2023. január 30. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

A jamon iberico bellota, vagyis Spanyolország egyik legismertebb és legnagyobb tiszteletnek örvendő sonkafajtája is veszélyben van az extrém meleg és a kevesebb csapadék miatt – írta a Guardian.

A klímaváltozás hatásai az országban is nyilvánvalóak, a tavalyi volt a legmelegebb év, és a harmadik legszárazabb. Extramadura tartományban az elmúlt 50 évben 35 százalékkal csökkent a csapadék mennyisége, ez pedig hatással van a makktermésre is. A tölgyfák ugyanis küzdenek azért, hogy túléljék a nyári forróságot. Ezek a fák emlékeztetnek arra, hogy valaha az ország ezen részén teljesen más, sokkal nedvesebb volt az éghajlat.

A disznók ezekben a tölgyerdőkben élnek levágásuk előtt egy hónapot, de már nincs annyi makk, mint korábban volt, emiatt nem tudnak megfelelően táplálkozni. Mindez azt eredményezte, hogy tavaly 20 százalékkal kevesebb sonkát tudtak elkészíteni.

Az egyik nagy sonkagyártó, Francisco Esparrago arról beszélt a lapnak, hogy Marokkóból és Algériából lehetne pótolni a hiányzó makktermést, de félnek tőle, hogy az importtal együtt a betegségek is megjelennek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!