Öt férfi hónapok óta egy dél-koreai reptéren él, miután a sorozás elől elmenekültek Oroszországból

2023. január 28. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Öt orosz férfi hónapok óta egy dél-koreai reptéren él, miután Moszkva katonai mozgósítása után elmenekültek Oroszországból, de a dél-koreai hatóságok nem fogadták be őket, írja a CNN.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben rendelt el részleges katonai mozgósítást. A bejelentés után tömegek vándoroltak el az országból. Már a mozgósítás utáni első héten több mint 200 ezren menekültek Grúziába, Kazahsztánba és az Európai Unióba.

Az öt férfi közül hárman októberben, ketten pedig novemberben érkeztek meg Dél-Koreába, Incshon nemzetközi repülőterére. A dél-koreai igazságügyi minisztérium elutasította a menekültstátusz iránti kérelmüket, mert szerintük a sorkatonai szolgálat megtagadása nem indok arra, hogy menekültként ismerjék el őket.

„Ők politikai menekültek, akiket üldöznek”

– erről már az ügyvédjük, Li Dzsongcsan beszélt a CNN-nek.

A férfiak lezuhanyozhatnak a reptéren, de ruháikat kézzel kell kimosniuk, és nem hagyhatják el az indulási és vámmentes területet – tette hozzá ügyvédjük. Szerinte nehezen jutnak orvosi ellátáshoz, és nem kapnak támogatást a mentális problémáik feldolgozásához sem. A hatóságok napi egy étkezést adnak nekik, egyébként csak kenyeret esznek.

Jogvédő csoportok már felszólították a dél-koreai kormányt, hogy fogadja be menekültként az öt orosz férfit. „Azok, akik menekültstátuszt igényelnek, miután politikai és vallási üldöztetés elől menekülnek hazájukból, a nemzetközi jog szerint védelemre jogosultak” – olvasható egy dél-koreai jogvédő csoport közleményében. A csoport képviselői hozzátették: nagy a valószínűsége annak, hogy a férfiakat őrizetbe vennék vagy erőszakkal besoroznák, ha hazatérnek hazájukba.

Az öt férfi fellebbezett az elutasító döntés ellen, a bíróság hamarosan ítéletet hirdet az ügyben. Ha a javukra döntenek, az igazságügyi minisztériumnak felül kell vizsgálnia a férfiak menekültstátuszi kérelmét.

Az országban azért is érzékeny ez a téma, mert Dél-Koreában a katonai szolgálat a mai napig minden 18 és 35 év közötti munkaképes férfinak kötelező, írja a CNN.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!