Jelentős károkat szenvedett el az ukrán elektromos hálózat a csütörtöki orosz rakétatámadásokban

2023. január 27. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna elektromos hálózata „jelentős károkat” szenvedett el a „tömeges” orosz rakétatámadást követően – közölte az ország állami energiaszolgáltatója, az Ukrenergo pénteken a Facebookon.

Bár a felhasznált villamosenergia mennyisége országszerte változatlan maradt, az Ukrenergo szerint az energiarendszerben most energiahiány van.

„Az elektromos hálózat helyreállítása minden egyes orosz támadás után nehezebbé válik, és tovább tart” – áll a közleményben.

A vállalat szerint Ukrajna 13 rakétatámadást és 15 dróntámadást szenvedett el energetikai létesítményei ellen. Az ukránok közlése szerint Oroszország csütörtökön 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül az Ukrán Fegyveres Erők 47-et tudtak elfogni. A fő célpontok az energetikai létesítmények voltak.

Az áramszolgáltató munkatársai javítják a Kijev közelében lévő Hlevakha városában 2023. január 26-án – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Az áramszolgáltató munkatársai javítják a Kijev közelében lévő Hlevakha városában 2023. január 26-án – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Zelenszkij csütörtök esti beszédében azt mondta, az oroszok csütörtöki rakétatámadási után a legtöbb ukrán régióban korlátozni kellett az áramellátást. „A legnehezebb a helyzet az odesszai, a lembergi, a vinnyicai, a kijevi, a szumi és a poltavai régióban” – mondta.

(SkyNews)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!