Betiltották a BBC dokumentumfilmjét Indiában, mert felelősségre vonja a miniszterelnököt a 2002-es zavargásokért

2023. január 25. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

India miniszterelnöke, Narendra Modi és kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy az indiai lakosság ne láthassa a BBC India című dokumentumfilmjét, ami nagy felháborodást keltett a vezetőségi körökben. Ugyanis a film azt vizsgálja, hogy mégis milyen szerepe volt Modi miniszterelnöknek a 2002-es véres eseményekben – írja a Washington Post. A Modi vezette Indiai Néppárt egyik minisztere szerint „hazaárulással ér fel”, ha valaki megnézi az Indiát, Arindam Bagchi, az indiai külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta, hogy „a BBC egy propagandafilmet készített, aminek egyedüli célja a lejáratás.”

Az India körüli viták január 17-én kezdődtek, amikor a BBC Nagy-Britanniában leadta a film első, A Modi kérdés című részét. A brit műsorszolgáltató ebben a bő egyórás filmben ugyanis azt taglalja, hogy a 2002-es zavargások felbujtója igazából Modi és pártja volt. Húsz évvel ezelőtt 59 hindu zarándokot meggyilkoltak, amelyek elkövetői az indiai állam szerint muszlimok voltak. A gyilkosságok heves és agresszív reakciókat váltottak ki az indiai lakosságokból, és válaszként egy Modi-követőkből álló csoport ezer embert – főleg muszlimokat – megölt, megerőszakolt, és az otthonaikat is feldúlták. Modi mindig is tagadta, hogy bármi köze is lett volna a történtekhez, és bizonyíték hiányában sosem vonták felelősségre.

Miután napvilágot látott a BBC filmje, az indiai kormány Modi vezetésével gyorsan intézkedni kezdett annak érdekében, hogy az indiai lakosság ne láthassa ezt a filmet. Az ország vezetősége szükségállapotot hirdetett, majd azt is bejelentették, hogy a filmet betiltják az országban, és semmilyen formában nem lesz elérhető online, valamint cenzúrázzák az összes tartalmat, ami a filmmel kapcsolatosan megjelenik akár a Twitteren vagy a Youtube-on. Döntésüket a kormány sajtóért felelős minisztériuma azzal magyarázta, hogy a „BBC ellenséges propagandát és India-ellenes videókat terjeszt a Youtube-on”. A Washinton Post cikke azt írja, bár a filmet sikeresen blokkolták a legtöbb social média felületen, többeknek azonban sikerült hozzáférni a BBC-film linkjéhez a Telegramon keresztül.

Fellépve az indiai kormány intézkedései ellen, országszerte több egyetem hallgatói is filmvetítéseket szerveznek, amit azonban a Modi vezette párt és követői már több alkalommal is sikeresen meghiúsított. Újdelhi egyik egyetemén, a Jawarharlal Nehru Egyetemen tartott filmvetítés előtt például elvágták az áramvezetékeket, és az ott tartózkodó diákokra rátámadt az Indiai Néppárt fiatal nacionalistákból álló csoportja is. Míg egy másik, szintén fővárosi egyetem, a Jamia Millia Islamia összegyűlt hallgatóira a rendőrök csaptak le, akiknél az internetre feltöltött videók, fotók alapján könnygáz is volt.

A BBC reagálva az indiai kormány heves reakciójára közleményt adott ki, amiben a brit műsorszolgáltató azt írta, hogy a dokumentumfilmet alapos kutatás és szigorú előmunkálatok előzték meg. A filmmel kapcsolatban felkeresték az indiai kormányt is, ők azonban érdemben sosem reagáltak.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!