Ki kellene írniuk az országos átlagárat az olasz benzinkutasoknak, kétnapos sztrájkba kezdenek felháborodásukban

2023. január 24. – 16:19

Ki kellene írniuk az országos átlagárat az olasz benzinkutasoknak, kétnapos sztrájkba kezdenek felháborodásukban
Benzinkút a szicíliai Ragusában, 2023. január 24-én – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva

Hacsak nem születik rendkívüli megállapodás, kedden este Olaszországban sztrájkba lépnek a benzinkutak, így 48 órán keresztül senki nem fog tudni tankolni. A sztrájk az önkiszolgáló kutakat is érinti, így a normál hálózatban kedd este 19 órától január 26-án 19 óráig, míg az autópályák mellett kedd este 22 órától január 26-án 22 óráig zárva lesznek a kutak.

A sztrájkot már január elején jelentették be, miután a kormány nem hátrált ki néhány újonnan bevezetendő szabály mögül Hevesen kritizálták a kutak üzemeltetői például azt a rendelkezést, miszerint az átláthatóságra hivatkozva ezentúl

a kutakon a saját áraik mellett kötelező lesz kiírni az országos átlagárat is.

Ennek elmulasztása akár 6 ezer eurós (2,4 millió forint) bírságot vonhat maga után. Az intézkedések között szerepel az is, hogy az autópályák melletti töltőállomásokon maximálnák az üzemanyagok árát.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A kutak tulajdonosai felháborodtak az intézkedéseken, mondván a kormány rájuk akarja kenni az árak emelését, bűnbakká tenné őket. Olaszországban januárban nőttek az üzemanyagárak, miután Meloniék kivezették azt a jövedéki adó csökkentését, amit még 2022 tavaszán vezettek be Mario Draghi alatt. Ez literenként 18 centet (mintegy 70 forintot) jelentett. Az emelést nem nézték jó szemmel az autósok, a kormány emiatt átfogó vizsgálatokba kezdett a kutaknál, amelyek tulajdonosai viszont úgy érzik, a kormány velük vitetné el a balhét.

Meloni hétfőn azt mondta, hogy nem hátrál meg, kormányának nem áll szándékában visszalépni az üzemanyagárak jobb átláthatóságát célzó rendelettől. „A kormány intézkedésének célja a becsületes benzinkutasok munkájának elismerése, a spekulánsok kiszűrése. Nem lépünk vissza, ez egy jó intézkedés, az átlagár közzététele észszerű döntés” – mondta az olasz kormányfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!