Húsautomatákból lehet bálnabacont venni Japánban

2023. január 24. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Automatákban árul bálnahúst a japán Kyodo Senpaku nevű bálnavadászcég – írja a Guardian. Először tavaly kísérleteztek a gépekkel, amik népszerűek voltak, így Tokióban és Jokohamában is lehet bálnahúst kapni. A gépekből lehet venni például bálnakonzerveket, -bacont és -steaket. A cég szerint olyan sok az érdeklődő, hogy sok termék kifogyott. Az árak 1000 (2759 forint) és 3000 (8265 forint) jen körül mozognak.

Egy vásárló megmutatja a jokohamai automatából vásárolt bálnabaconjét – Fotó: Androniki Christodoulou / Reuters
Egy vásárló megmutatja a jokohamai automatából vásárolt bálnabaconjét – Fotó: Androniki Christodoulou / Reuters

Bár a második világháború utáni években hatalmasat lendült a bálnahúsipar Japánban (1962-ben 233 ezer tonna fogyott, míg marhából 157 ezer, csirkéből pedig 155 ezer), 2021-ben már csak ezer tonna bálna került le a polcokról. A Kyodo Senpaku ezt a tendenciát próbálja megfordítani az automatákkal, és a kereslet bőven meghaladta az elvárásaikat.

Állatvédők szerint azonban az egész csak egy ízléstelen marketingfogás, amivel egy „kegyetlen és haldokló iparág” megpróbálja fenntartani saját magát. A bálnahúsipart a kormány is támogatja, 2020-ban 5 milliárd jen támogatást adtak a fenntartására.

A kampányt konzervatív politikusok is támogatják, akik szerint nyugati bálnavadászat-ellenes csoportok „kulináris imperializmussal” próbálják meg kicsinálni az évszázados hagyományokkal rendelkező bálnahúsipart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!