Annyira megdrágult a tojás az Egyesült Államokban, hogy Mexikóból csempészik be az amerikaiak

2023. január 24. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokat sem kerülte el teljesen az élelmiszer-infláció, a tojás ára például egy év alatt 59,9 százalékkal ugrott meg. Ezért sokan inkább átruccannak Mexikóba, hogy feltankoljanak az olcsóbb termékekből. Ezt támasztják alá a határőrök beszámolói is, akik szerint jelentősen megugrott a tojáscsempészési kísérletek száma az Egyesült Államok és Mexikó határán – írja a Yahoo Finance.

Nem csak tojásból, nyers baromfihúsból is egyre több amerikai vásárolna be inkább Mexikóban. A megugrott csempészkísérletekre válaszul a San Diegó-i hatóságok közleményt is kiadtak, amiben arra figyelmeztették az utazókat, hogy „a szövetségi mezőgazdasági előírások továbbra is érvényben maradnak”.

A szövetségi törvény értelmében az utazóknak tilos bizonyos mezőgazdasági termékeket – köztük tojást és csirkét – az Egyesült Államokba bevinniük, mert azok növényi kártevőket és különböző állatbetegségeket hordozhatnak.

A hatóságok tájékoztatása szerint az önjelölt csempészek a legtöbb esetben nem túl bátrak, sokszor maguk jelentik be a vámellenőrzésen, hogy tojás van náluk. A tisztviselők ezeket begyűjtik és megsemmisítik, általában büntetést sem szabnak ki.

Azok azonban, akik megpróbálják eltitkolni, mi lapul a csomagjaikban, pénzbírságra számíthatnak. Az egyszeri tojáscsempészek 300 dolláros bírságot kaphatnak, de a visszaeső tojásbűnözők, vagy azok, akik kereskedelmi mennyiséget próbálnak átvinni a határon, jóval magasabb, akár 10 000 dollárig terjedő büntetésre számíthatnak.

A legnagyobb tojásforgalmat az El Pasó-i átkelőhelyen tapasztalták, itt a lefoglalt tojások és baromfihúsok száma 108 százalékkal nőtt tavaly október 1. és december 31. között.

A legtöbben a mexikói Juarezből az amerikai El Pasóba próbálnak átjutni tojással a csomagtartójukban.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint lassan enyhülhet a tojásforgalom a déli határon, az Egyesült Államokban ugyanis az utóbbi időben végre növekedni kezdtek a készletek, és ez árcsökkenéshez vezetett. „A jövőben a nagykereskedelmi árak várhatóan tovább fognak csökkenni, ahogy az ágazat túljut az ünnepi szezonon, és folytatja a tojótyúkállományok újjáépítését” – közölte a minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!