Andrej Babiš azt mondta, nem küldene cseh katonákat Lengyelország védelmére, majd rájött, hogy országa NATO-tag

2023. január 23. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva


Andrej Babiš cseh elnökjelölt nem küldene cseh katonákat a balti államok vagy Lengyelország megsegítésére, amennyiben támadás érné őket – ezt válaszolta a volt kormányfő a cseh közszolgálati televízió vasárnap esti vitaműsorában a műsorvezető kérdésre.

„Nem, biztosan nem. Én békét akarok, nem háborút. Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit háborúba” – jelentette ki Andrej Babiš a műsorvezető által hipotetikusnak nevezett kérdésre válaszolva. „Tisztán elméleti kérdésről van szó, a legfontosabb dolog megakadályozni a háborút” – tette hozzá a volt kormányfő (a beszélgetés részletét a cikk végén olvashatja).

A másik elnökjelölt, Petr Pavel nyugalmazott tábornok, aki korábban a NATO Katonai Bizottságának az elnöke is volt, már a televízióban is felhívta Babiš figyelmét a NATO alapokmányára.

„Ha valamilyen szervezetnek tagjai vagyunk, akkor abból a kollektív biztonság keretében nemcsak előnyeink származnak, hanem valamit adnunk is kell. És ez a mi kötelezettségvállalásunk, hogy közösen segítséget nyújtunk, ha valakit megtámadnak” – mutatott rá Petr Pavel. Emlékeztetett, hogy ezt a kötelezettségvállalást a NATO alapító szerződésének 5. cikkelye tartalmazza.

Andrej Babiš később a Twitteren volt kénytelen módosítani az álláspontját, és elismerni, hogy a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná.

„Nem akartam válaszolni a Lengyelország vagy a balti államok megtámadását feszegető hipotetikus kérdésre. Meggyőződésem, hogy erre nem kerül sor, nem tudom elképzelni. A világ vezető politikusainak feladata megakadályozni a háborút” – fejtette ki a Twitteren.

„Ha valóban sor kerülne a támadásra, természetesen betartanám az 5. cikkelyt. Ez nem vitás” – szögezte le a politikus, módosítva a televíziós vitában elhangzott kijelentését.

Csehország 1999-ben lépett be a NATO-ba Magyarországgal és Lengyelországgal együtt. A balti államok öt évvel később lettek NATO-tagok. Csehországban pénteken és szombaton tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelyben Andrej Babiš és Petr Pavel között dől el az elnökség.

És most következzen ez a részlet a cseh televízió műsorának leirata alapján, amint a közszolgálati adó műsorvezetője kérdezi Babišt:

Műsorvezető: Babiš úr, ha megtámadnák Lengyelországot vagy a balti államokat, Csehország küldene katonákat a konfliktusba?

Babiš: Hova gondol? Háborúba? Természetesen nem.

Támadás esetén nyílt konfliktusba.

De miért kellene nyílt konfliktusba keverednünk?

De ha kialakulna, és ön lenne a fegyveres erők főparancsnoka.

Én békét akarok.

A kérdésem az, hogy ha Lengyelországot vagy a balti államokat megtámadnák, teljesítenénk-e szövetségesi kötelezettségeinket, és küldenénk-e csapatokat oda?

...

Határozottan nem, határozottan nem, és úgy gondolom, a békéről kell beszélnünk. A tábornok úr beszél a háborúról. A kormány beszél a háborúról.

Várjon, várjon, várjon, ezek szövetségesi kötelezettségvállalások.

Igen, de én nem akarok háborút.

Nos, senki sem akar háborút. Senki sem akar háborút...

Akkor tegyünk valamit.

Várjon, a kérdésem az, hogy ha Lengyelországot vagy a balti államokat megtámadnák...

Miért támadnák meg?

Ha Csehországnak csapatokat kellene küldenie ezen szövetségeseink védelmére?

Én azt mondom, hogy ez pusztán elmélet. Azt mondom, hogy a világ vezetői, és ha én lennék az elnök, és már x-szer elmagyaráztam... Egyébként meglátogattam...

Babis úr, ha válaszolna a kérdésre...

Elmagyarázom. Nem, természetesen nem. Békét akarok, nem akarok háborút. És semmiképpen sem küldeném a gyermekeinket és az asszonyaink gyermekeit a háborúba.

De azzal ugye tisztában van, hogy mit jelent a NATO kollektív védelme? Az egyik tag segít a másiknak, ha megtámadják őket.

Tudom, de nekünk meg kell akadályoznunk a háborút. Háborút akar? Úgy tűnik, önök ketten háborút akarnak. Én nem akarok háborút. Békét akarok.

Azt kérdezem, mit tenne, ha Lengyelországot vagy a balti államokat megtámadnák, ez egy egyszerű kérdés.

Nem fogják megtámadni, meg kell akadályoznunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!