Orosz kémhajó közelíthette meg az amerikai partokat

2023. január 19. – 23:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai parti őrség figyelemmel kísér egy orosz hajót a Hawaii-szigetek közelében, a hatóság azt feltételezi, hogy a hajót hírszerzésre használják – írja a CBS News. A parti őrség által kiadott sajtóközleményben az áll, hogy bár a nemzetközi törvények lehetővé teszik külföldi katonai hajók számára, hogy áthaladjanak az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetén (amely az Atlanti- és a Csendes-óceán azon részeit jelöli ki, ahol az Egyesült Államok rendelkezik a természeti erőforrások felett), ezen a szóban forgó területen viszonylag gyakran várakoznak ilyen, „külföldi zászló alatt közlekedő katonai hajók”.

A terület a parti őrség 14-es körzetéhez tartozik, amely több mint 14 millió négyzetmérföldnyi szárazföldi és tengeri területet fed le. Az ügynökség közzétett egy rövid megfigyelési felvételt, amelyen az orosz hajó Hawaii partjainál halad.

„Az Egyesült Államok parti őrsége jelenleg megfigyeli a Hawaii közelében közlekedő orosz hajót” – mondta Dave Milne parancsnok, az ügynökség külügyekért felelős vezetője. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a katonai hajó valóban kémkedés miatt köröz a környéken, vagy valamilyen más okból, mindenesetre az amerikai parti őrség figyelemmel kíséri a tevékenységét.

A hajó egyelőre nemzetközi vizeken tartózkodik, az amerikaiak nem figyeltek meg semmilyen gyanús tevékenységet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!