Négymillió ukrán menekült érkezhet idén az EU-ba

2023. január 18. – 20:36

frissítve

Négymillió ukrán menekült érkezhet idén az EU-ba
Az orosz támadások elől Krakkóba érkező ukrán menekült gyermekével – Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban akár négymillió ukrán menekült is érkezhet az Európai Unióba, Oroszország pedig igyekszik fegyverként használni az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkező migrációt, áll a Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ (ICMPD) legfrissebb, szerdai jelentésében.

A jelentés szerint a háború kezdete, azaz 2022. február óta 7,9 millió ukrán menekült Európába, közülük összesen 4,9 millióan kértek ideiglenes védelmet. Az ICMPD migrációs kilátásokról szóló jelentése azt jósolja, hogy a 2022-ben érkezettek idén kezdenek majd nagyobb számban belépni az uniós munkaerőpiacra, miután az ideiglenes védelmi státuszukat 2024 márciusáig meghosszabbították.

Nem várható, hogy a háború hamarosan véget ér, és Ukrajna területén 18 millió ukránnak van sürgős szüksége humanitárius segítségre. Az ICMPD becslései szerint

az EU-ba érkezők száma akár a négymillió főt is elérheti, ami súlyosan megterhelheti az európai ellátórendszereket.

Európa migrációs aggodalmait tovább fokozza az is, hogy az orosz kormány bejelentette, növelni fogja az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkező járatai számát a Lengyelországgal határos Kalinyingrádba. Ez valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a bevándorlók a szokásos földközi-tengeri belépési pontoktól eltérő útvonalon próbálnak majd az EU-ba jutni.

A jelentés azt is előrevetíti, hogy az európai gazdasági visszaesés nem fogja ellensúlyozni a munkaerőhiányt, ami felerősítheti a legális migrációs lehetőségekről – vagyis többek között az ideiglenes munkavállalási vízumokról és a mobilitási együttműködésekről – szóló uniós vitákat. Ilyen megállapodásokat kötöttek 2022-ben egyes uniós államok például Indiával és Marokkóval. Az uniós politikusok igyekezni fognak, hogy a vízumrendszerről szóló tárgyalásaikat még a 2024 közepén esedékes uniós választások előtt lezárják – áll a jelentésben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!