Lavinabalesetben meghalt egy 45 éves túrázó az Alpok egyik legnagyobb gleccserén

2023. január 15. – 15:58

Lavinabalesetben meghalt egy 45 éves túrázó az Alpok egyik legnagyobb gleccserén
Az Argentière gleccser, középen – fotó: Tristan Vuano / Hemis via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 45 éves brit nő életét vesztette egy lavinában az Alpok francia részén szombaton – írja a 20minutes.fr.

A baleset körülményeit a francia hegyimentők vizsgálják, egyelőre annyit tudni, hogy az alpok egyik legnagyobb gleccserén, a nagyjából 8 km-es Argentière gleccseren túrázott egy brit pár egy hegyi vezetővel. A Mont Blanc-tól nem messze, Chamonix városa közelében, Argentière fölött elterülő gleccser népszerű látványosság, minden évszakban sokan felkeresik. A mostani baleset nagyjából este fél hat körül történt, amikor a balesetben elhunyt nő egy mozdulatával elindított egy lavinát.

Egyből megindult a mentés, de nem találták meg időben a nőt.

A mostani télen az Alpokban néhány magasabb terület kivételével sokáig alig esett a hó, aztán az új évre ráfordulva beindultak a nagy havazások. Ilyenkor pedig fokozottá válik a lavinaveszély. Csupán két nappal a mostani baleset előtt egy pályán kívüli síelő úszott meg egy lavinát az francia Alpok északi részén annak köszönhetően, hogy fel volt szerelve egy spcieális légzsákkal, valamint lavinajeladóval is. Egy nappal korábban a La Clusaz síterületen egy sportolásról elzárt részen nagyjából egy tucat síelőt sodort el egy lavina, két nő a hó alá szorult, de időben ki tudták őket menteni a kiérkező hegyimentők. A hét elején, szintén Franciaországban az Alpok déli részén, Nizzától nem messze egy francia alpinista klub szervezésében egy nyolcfős sítúrázó társaságot sodort el egy lavina. Ez a baleset is halálos áldozattal járt.

A francia hegyimentők nem győznek arra figyelmeztetni, hogy az emberek figyeljék, hogy milyen fokozatú lavinaveszély van az adott hegyen, ahova éppen mennek. Külön felhívják a figyelmet arra, hogy a tipikus, öt fokozatú jelzőrendszerben a 3-as lavinaveszély nem közepes lavinaveszélyt, hanem jelentős veszélyt jelent, ezt nagyon sokan félreértik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!