Greta Thunberg is csatlakozott a német lignitbánya kibővítése elleni tüntetéshez

2023. január 14. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberg is részt vesz a lützerathi lignitbánya kibővítése ellen szervezett szombati tüntetésen, adta hírül az Euronews.

A világhírű fiatal klímaaktivista már pénteken megérkezett a német településre, ahol közelről végignézte, ahogy a munkagépek egy egész falut tesznek a földdel egyenlővé, a munkálatokat pedig állig felfegyverzett rohamrendőrök őrzik. Thunberg felháborítónak nevezte, hogy a hatóságok erőszakkal védik ezt a horrorisztikus környezetpusztítást.

Greta Thunberg a BBC-nek úgy nyilatkozott, teljesen abszurd, hogy ez történik 2023-ban. Szerinte a tudomány teljesen egyértelműen kimondta, hogy nem kell több kitermelés és Németország szégyellhetné magát most.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022-ben elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég. A cég a Garzweiler külszíni bánya bővítését tervezi, amely a falu szélén található.

„Reméljük marad valami Lützerathból a tüntetésig és több ezer ember jelenléte majd jobb belátásra bírja őket” – mondta az egyik főszervező az Euronewsnak.

A község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem hajlandók önként távozni. A BBC úgy tudja, hogy a rendőrség szerdán megkezdte néhány ember elhurcolását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!