Szoledari ukrán katona: Már nem számoljuk a halottakat

2023. január 11. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán front leghevesebb harcai jelenleg Szolezarban folynak. Az oroszok azt állítják, hogy elfoglalták a várost, az ukrán csapatok viszont kijelentették: még kitartanak, nem hagyták el a várost.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó ukrán katona szerint a helyzet kritikus, a halálos áldozatok száma pedig olyan magas, hogy „már senki nem számolja a halottakat”. Szerinte a parancsnokságon sem tudja senki, pontosan mennyi lehet a veszteségük.

„Nagyon nehéz a helyzet. De az utolsó pillanatig kitartunk” – mondta a katona.

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka meglátogatta csapatai egyik frontvonalbeli állását Szoledarban 2023. január 9-én – Fotó: Ukrainian Ground Forces / Reuters
Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka meglátogatta csapatai egyik frontvonalbeli állását Szoledarban 2023. január 9-én – Fotó: Ukrainian Ground Forces / Reuters

Azt is cáfolta, hogy az oroszok bekerítették volna őket a városközpontban. Mint mondta, a pozíciók folyamatosan változnak „az épületek naponta cserélnek gazdát”, folyamatosan változnak az állások.

Bár Szoledarban nagyon sok katona vesztette életét, folyamatosan érkeznek újak is, a CNN által elért katona szerint a városban harcoló csapat „majdnem fele” az újonnan érkezőkből áll. Az ukrán vezetést is kritizálta: szerinte hiába tartanak ki, szinte biztos, hogy fel kell majd adniuk a várost, és nem érti, eddig miért nem tették ezt meg.

„Mindenki tudja, hogy a várost fel fogják adni. Ezt mindenki tudja” – mondta. „Csak azt szeretném megérteni, hogy mi értelme van ennek. Miért haljunk meg, ha ma vagy holnap úgy is kellene hagynunk?”

Mindeközben a városban harcoló egység a Telegramon hivatalosan csak annyit közölt: Szoledarban a „helyzet nehéz, de kezelhető”.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!