Kivégeznék az egykori iráni miniszterhelyettest, akit azzal vádolnak, hogy ingért és parfümért cserébe a briteknek kémkedett

2023. január 11. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Családja szerint az iráni hatóságok ki akarják végezni Alireza Akbarit, az ország egykori védelmiminiszter-helyettesét, akit azzal vádolnak, hogy az Egyesült Királyságnak kémkedett az előző rezsim alatt: egy ingért és egy üveg parfümért cserébe érzékeny adatokat adott át a briteknek.

Felesége azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy szóltak a családnak, menjenek el egy „utolsó látogatásra”, majd magánzárkába vitték a férfit. Az iráni–brit kettős állampolgár Akbarit 2019-ben tartóztatták le kémkedés vádjával, de ő végig ártatlannak vallotta magát.

Az Egyesült Királyság felszólította Iránt, hogy állítsa le a tervezett kivégzést, és engedjék szabadon a férfit, noha Irán nem ismeri el az irániak kettős állampolgárságát. „Ez egy politikai indíttatású lépés egy barbár rezsim részéről, amely totálisan semmibe veszi az emberi életet” – írta Twitter-oldalán James Cleverly brit külügyminiszter.

A BBC Persian közzétett egy felvételt, amin Akbari arról beszél, hogy megkínozták, és arra kényszerítették, hogy olyan bűnöket valljon be, amiket nem követett el. Az iráni hírszerzési minisztérium szerint Akbari „az egyik legfontosabb személy volt, aki behatolt az ország érzékeny és stratégiai központjaiba”.

Iránban számos kettős állampolgárságú vagy külföldi lakóhellyel rendelkező iránit tartóztattak le az elmúlt években, jellemzően kémkedés vádjával. Novemberben kivégeztek négy férfit, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek az izraeli hírszerzéssel. December óta pedig további négy embert végeztek ki a kormányellenes megmozdulásokkal összefüggésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!