Folytatódnak a harcok Szoledarban

2023. január 11. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok szerint a Wagner-csoport zsoldosai az egész várost elfoglalták, az ukrán hadsereg szerda reggeli jelentése szerint viszont a katonáik még kitartanak, és a város egyes részeiért továbbra is folytatódnak a harcok – írja a Reuters.

Kedden a Wagner-csoport bejelentette, majd a brit védelmi minisztérium jelentése is megerősítette, hogy az orosz zsoldosok elfoglalták Szoledar nagy részét.

Az ukrán ellenállók a város központjába szorultak, amit az oroszok rakétákkal is támadtak. Az ukrán hadsereg reggeli jelentése is említette a várost mint az egyik leghevesebben támadott települést a donyecki régióban. Bár független forrás eddig nem tudta megerősíteni, pontosan mi a szárazföldi csapatok helyzete a városban, az ukránok állítják, egyelőre kitartanak, és az oroszok még nem tudták teljesen az irányításuk alá venni a várost.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér kedd este közölte, hogy a városközpontban egy „katlan” alakult ki, ahova beszorították az ukrán csapatokat. Az orosz hírügynökségek – például a Ria – viszont már arról írtak, hogy az oroszok teljesen elfoglalták a várost. A foglyok számáról szerdára ígért tájékoztatást Prigozsin.

A Szoledar elleni támadással az oroszok elsődleges célja az lehet, hogy bekerítsék a hónapok óta támadott Bahmut városát. A Wagner-csoportnak ezenkívül fontos lehet a szoledari sóbánya elfoglalása is, annak föld alatti alagútjaiban ugyanis a csapataikat és a járműveiket is védeni tudnák az ukrán rakétatámadásoktól.

A Ria szerda reggel jelentette, hogy az orosz csapatok „heves harcok árán” elfoglalták a sóbányákat.

Szoledar elfoglalása Oroszország legjelentősebb győzelme lenne augusztus óta, miután 2022 második felének nagy részében több helyen visszavonulásra kényszerültek. Bár Szoledar kontrollálása komoly előrelépés lenne, elemzők szerint egyelőre így is kevés az esély arra, hogy Bahmutot is elfoglalják az oroszok.

Az ukrán hadsereg szerdán azt is közölte, 13 település területén verték vissza az orosz csapatok támadásait, köztük Bahmutban, Luhanszkban és Harkivban is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!