Amerikai és ukrán tisztviselők szerint akár a negyedére is csökkenhetett az oroszok tűzereje

2023. január 11. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán és amerikai tisztviselők arról számoltak be a CNN-nek, hogy az orosz tüzérség tűzereje „drámai mértékben csökkent” az invázió kezdete óta, egyes helyeken akár 75 százalékkal is.

A magyarázatok eltérőek: egyes szakértők szerint az orosz készletek kimerülése állhat a háttérben, mások szerint viszont csupán az ukrán győzelmekre adott taktikai lépésről van szó. Abban viszont egyetértettek a CNN-nek nyilatkozó elemzők, hogy az orosz tűzérségi erő látványos csökkenése gyengítette az oroszok pozícióját a fronton.

Ukrán katonák egy lőszerraktárban, amit a visszavonuló orosz csapatok hagytak hátra a felszabított Blahodatne faluban – Fotó: Andrii Dubchak / Donbas Frontliner / Zaborona / Global Images / Getty Images)
Ukrán katonák egy lőszerraktárban, amit a visszavonuló orosz csapatok hagytak hátra a felszabított Blahodatne faluban – Fotó: Andrii Dubchak / Donbas Frontliner / Zaborona / Global Images / Getty Images)

Az oroszokkal szemben ráadásul az ukrán csapatok egyre nagyobb mértékben élvezhetik a nyugati szövetségesei támogatását: az Egyesült Államok és Németország például múlt héten bejelentette, hogy első alkalommal páncélozott harcjárművekkel, és újabb légvédelmi rakétákkal segíti az ukrán erőket. Ezzel szemben Oroszország csak magára, és keleti szövetségeseire számíthat ha utánpótlásról van szó. Eközben az orosz lakosság körében is egyre jobban csökken a háború támogatottsága. Az ortodox karácsony idejére meghirdetett 36 órás tűzszünettel is a keresztény oroszok támogatottságát igyekezhetett megerősíteni Putyin – állítják az elemzők, hozzátéve: ez arra is lehetőséget adott, hogy az egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet megszegő ukránokat a „keresztény ünnepeket nem tisztelő pogányoknak” állítsa be az orosz propaganda.

A tűzerő csökkenése nem azt jelenti, hogy az oroszok szisztematikusan kevesebb rakétát vetnének be Ukrajnában, ez naponként és területenként is nagyon változó. Illetve egyelőre arra sem lehet számítani, hogy Oroszország „kifogyna”, ugyanis feltehetően még mindig nagyobb sokkal fegyverkészlettel rendelkezik, mint Ukrajna. A készlettel való takarékosabb gazdálkodás pedig azt is jelezheti, Oroszország elhúzódó háborúra készülhet.

A teljes elemzés itt olvasható el angolul.

Az orosz hadsereg egyik leghangosabb belföldi kritikusa maga a Wagner zsoldoshadsereget irányító Jevgenyij Prigozsin (erről szintén a CNN írt hosszabb elemzést). Róla korábban ebben a portrécikkben írtunk bővebben. Prigozsin azért is üthet meg kritikusabb hangot az orosz hadsereg működésével kapcsolatban, mert – elemzők szerint – a Wagner-csoport egyre nagyobb mértékben vesz részt az ukrajnai harcokban (elsősorban Kelet-Ukrajnában, a Donyeck régióban). Az ukrajnában bevetett Wagner-zsoldosok száma csak az utóbbi hónapokkal többezerrel növekedhetett, ezzel az országban harcoló orosz erők egyik legnagyobb egysége lett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!