Újra nyomoznak a Vatikánban a 40 éve eltűnt lány után

2023. január 9. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Vatikán újraindította a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében – írja az ADN Kronos olasz hírügynökség cikke alapján az MTI.

Alessandro Diddi, a szentszék igazságügyi megbízottja a csendőrséggel közösen döntött a vizsgálat folytatásáról. A nyomozás célja az eddig keletkezett akták, dokumentumok, beszámolók, információk és tanúvallomások ismételt ellenőrzése, valamint az új nyomok vizsgálata. A Vatikán szerint minden egyes részletet újból átvizsgálnak a lány eltűnésének napjától kezdve. A nyomozás újrafelvételét a Ferenc pápa által szorgalmazott igazságkereső és átláthatósági törekvések keretében kezdeményezték.

Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, több olyan elmélet is született, miszerint a Vatikánnak is köze lehet a történtekhez. Az egyik ilyen népszerű teória szerint a lányt egy olyan banda hurcolhatta el, amely Vatikán bankjának akkori elnökét, Paul Marcinkust akarta zsarolni. Egy másik elmélet szerint Orlandit azért rabolták el, hogy elérhessék a török Ali Agca szabadon engedését, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen.

Az eltűnési ügyet Olaszország leghíresebb megoldatlan rejtélyeként is emlegetik. 2019-ben a holttestét keresve felnyitották két hercegnő sírját a vatikáni német temetőben, de hiába. Egy évvel korábban a Vatikán olaszországi nunciatúrájának egyik melléképületében találtak „gyanús ”csontokat, de az ügyészség megállapította, hogy azok nem származnak sem Emanuelától, sem egy ugyanazon év nyarán eltűnt másik 15 éves római lánytól, Mirella Gregoritól.

Emanuela Orlandi rokonai a lány képével ellátott pólókban a Vatikánban Orlandi eltűnésének 25. évfordulóján – Fotó: Filippo Monteforte / AFP
Emanuela Orlandi rokonai a lány képével ellátott pólókban a Vatikánban Orlandi eltűnésének 25. évfordulóján – Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Októberben egy Netflix-sorozat is foglalkozott az egykori nyomozással, köszönhetően szemtanúk tanúvallomásainak. Többek között Orlandi egykori barátnője arról beszélt, hogy az eltűnése előtti héten Emanuela azt állította, hogy „egy pápához közel álló személy” szexuálisan zaklatta.

„A hallgatás gyakran a legsúlyosabb bűncselekmény. Ez a legborzalmasabb, ami egy családdal történhet”

– jelentette ki Pietro Orlandi, Emanuela testvére. Meggyőződése szerint a Vatikán pontosan tudja, mi történt testvérével, és hogy hol temették el.

Mint mondta, elérkezett az ideje az igazságnak, hogy 92 éves anyjuk legalább virágokat helyezhessen el lánya sírjára, bárhol is legyen az. Pietro Orlandi hozzátette, hogy sosem fog felhagyni a kereséssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!