A háború hétköznapi hősei a nyugdíjat gyakran életveszélyben kiszállító ukrán postások

2023. január 8. – 10:04

A háború hétköznapi hősei a nyugdíjat gyakran életveszélyben kiszállító ukrán postások
A 62 éves Ljudmjla Kusenko humanitárius segélycsomagokat kap a BASE UA-tól, miközben Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát Sziverszkben – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt hiszem, mi vagyunk az egyetlen kapocs köztük és a világ többi része között”

– mondta Anna Feszenko Ukrajnában a CNN riporterének a nyugdíjasokról. Feszenko az ukrán postánál dolgozik, a nyugdíjak kiszállítását vezeti a Bahmuttól 40 kilométerre északra fekvő Sziverszk városában. A háború sújtotta országban az ilyen hétköznapi munkakörök is átalakultak idővel, a postások munkája sokkal veszélyesebbé vált. A CNN stábja ellátogatott Sziverszkbe, ahol a posta aznap szállította ki a nyugdíjasok havi juttatását. Postai alkalmazottat és nyugdíjast is kérdeztek a helyi viszonyokról.

„Soha nem tudtam volna elképzelni egy ilyen rémálmot”

A 72 éves Lubov Bilenko Sziverszkben lakik egyedül. Azt mondta a CNN-nek, hogy azért merészkedett ki a lakásából a főútra, hogy felvegye a havi nyugdíját. A nyugdíjat havonta egyszer az Ukrposta, az ukrán posta kis sárga-fehér furgonja szállítja a városba. Bilenko nyugdíja alig éri el a havi 80 dollárt. Ez éppen elég arra, hogy a még nyitva lévő kevés bolt egyikében vásároljon egy kis élelmiszert.

Anna Feszenko vezeti a szállítást végző egységet. Miközben ő és kollégái ellenőrzik a dokumentumokat a címzettek listáján, és készpénzt osztanak ki, nem ritka, hogy robbanás hallatszik. Feszenko a CNN-nek azt mondta, 15 éve dolgozik az Ukrpostánál. A kiszámítható, módszeres postai munka évek alatt nem készítette fel arra, amit most csinál. „Soha nem tudtam volna elképzelni egy ilyen rémálmot” – mondta a CNN-nek.

Mielőtt a mobil egységet vezette volna, Feszenko a Sziversztől mintegy 40 kilométerre délre fekvő Bahmut postahivatalában dolgozott. Ősz közepén azonban a város körüli harcok olyan hevessé váltak, hogy neki és kollégáinak el kellett menniük.

Mostanra megértette, hogy a munkája nem csak a nyugdíjak kiosztása: emlékeztetnie kell a városban lakó időseket, hogy nem felejtették el őket.

Nem mer mindenki elmenni a nyugdíjáért

A folyamatos támadások miatt nem minden lakos mer kimenni a főútra a nyugdíjáért.

„Húsz perc sétára lakom innen, de a feleségem fél idejönni” – mondta a 63 éves Volodimir. „Megpróbáljuk a megfelelő időt és helyet megválasztani”. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a mobil egység jön, más helyen és máskor veszik fel a nyugdíjat, ezzel elkerülve az esetleges tervezett orosz támadást.

A CNN stábja dél körül hagyta el Sziverszk városát, addigra még csak a jogosultak fele kapta meg a nyugdíját.

Egy órával később egy orosz tüzérségi lövedék csapódott a földbe, alig egy háztömbnyire onnan, ahol korábban forgattak. Feszenko az eset után telefonon azt mondta a CNN-nek: senki sem sérült meg, de ő és kollégái eltekintettek a formaságoktól. Gyorsan kiosztották a még várakozóknak a készpénzt, és távoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!