Húsz év után szabadul a hidegháborús kém, aki a legtöbbet árthatta az amerikaiaknak

2023. január 8. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint húsz év után szabadult a börtönből a hidegháború egyik legismertebb elfogott kémje, Ana Montes, írja a BBC. A hatvanöt éves nő húsz éven át kémkedett Kubának, miközben az amerikai hírszerzésnél dolgozott.

Montest 2001-ben fogták el, akkor az amerikaiak arról beszéltek, addigra szinte teljesen felfedte a Kubában véghezvitt amerikai hírszerzési ügyleteket. Szerintük a nő gyakorlatilag mindent kompromittált, amit a kubai működésről az amerikaiak összegyűjtöttek, és arról is, amit az amerikaiak csináltak Kubában. Így aztán a kubaiak mindenről tudtak.

Montest ezért az egyik „legártalmasabb kémnek” is nevezték, akit az Egyesült Államok valaha elkapott.

Letartóztatása után Montest azzal vádolták meg, hogy felfedte négy amerikai kém identitását, és „tengernyi” titkosított anyagot is átadott. Huszonöt év börtönre ítélték. A lap szerint Montest az különböztette meg a többi hidegháborús kémtől, hogy őt nem a személyes haszonszerzés, hanem az ideológia motiválta – részben azért vállalta el a kubai hírszerzésnél, mert ellenezte Ronald Reagan kormányának latin-amerikai tevékenységét. Főleg az háborította fel, hogy az amerikai kormány támogatta a nicaraguai kormány ellen lázadó jobboldali csoportokat. A nyolcvanas években egy vacsorán mutatták be egy kubai hírszerzőnek, és rögtön beleegyezett abba, hogy belép közéjük.

Ana Montes a 2001-es letartóztatásakor az FBI fotóján – Forrás: Wikipedia
Ana Montes a 2001-es letartóztatásakor az FBI fotóján – Forrás: Wikipedia

El is ment Havannába a kiképzésre, majd csatlakozott az amerikai hírszerzéshez. Ezután közel két évtizeden keresztül néhány hetente találkozott a kubai hírszerzéssel különféle éttermekben, ahol átadta az információit.

Montes szabadulása után öt évig felügyelet alatt marad, és figyelik azt is, miket néz meg az interneten. Azt is megtiltották neki, hogy a kormánynak dolgozzon, vagy hogy engedély nélkül kapcsolatba lépjen külföldi ügynökökkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!