Letartóztatták a dél-szudáni elnök bepisiléséről készült videót kiszivárogtató újságírókat

2023. január 7. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-szudáni hatóságok a dél-szudáni Műsorszolgáltató Vállalat hat újságíróját vették őrizetbe, akik az értesülések szerint engedély nélkül szivárogtattak ki kényes videófelvételeket. A videón az látszik, hogy az ország vezetője, Salva Kiir egy múlt hónapban tartott rendezvényen a nemzeti himnusz szavalása közben bevizel – írja a Guardian. A felvételek futótűzként terjedtek az interneten, a történtek pedig aggodalmat váltottak ki a 71 éves dél-szudáni elnök egészségi állapotával kapcsolatban, és sokan azt is megkérdőjelezik, hogy Kiir egyáltalán alkalmas-e még irányítani egy konfliktusokkal és éhínséggel küzdő országot.

Az újságírók letartóztatásáról az amerikai, független, non-profit szervezet, az Újságírók Védelmének Egyesülete (Committee to Protect Journalists, röviden: CPJ) számolt be. A szervezet meg is nevezte a vállalat őrizetbe vett munkatársait: Joval Tombe, a vezérlőterem igazgatója, Victor Lado operatőr és technikus, Joseph Oliver és Jacob Benjamin operatőrök, Mustafa Osman operatőr és technikus, valamint Cherbek Ruben, a vezérlőterem technikusa.

Muthoki Mumo, a CPJ szubszaharai képviselője szerint a hatóságok korlátozni akarják a sajtószabadságot, és önkényesen tartóztatnak le embereket, ha egyes tisztviselőknek épp nem tetszik a róluk megjelent tartalom a médiában. Mumo szerint az elfogott alkalmazottakat nem tarthatják fogva, sőt mi több, a hatóságok egyik feladata az lenne, hogy biztosítsák a sajtó munkatársainak, hogy megfélemlítések és letartóztatások nélkül szabadon végezhessék a munkájukat. Hasonlókat fogalmazott meg a dél-szudáni Újságírók Szövetsége is, ami a nyomozás gyors lezárását követeli.

Salva Kiirt 2011-ben lett Dél-Szudán elnöke, azóta az országban nem tartottak választásokat. A tervek szerint 2024-ben fog az afrikai ország lakossága új vezetőjéről szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!