Átlagosan havi 100 embert öltek meg tavaly az amerikai rendőrök

2023. január 6. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok rendőrei 2022-ben legalább 1176 embert öltek meg – írja a Guardian. Amióta szakértők figyelik ezt az adatot (2013), a tavalyi volt a leghalálosabb év. A Mapping Police Violence nonprofit szervezet szerint átlagosan napi több mint három ember halt meg rendőri intézkedés közben.

A szervezet azokat az eseteket gyűjti, amikor a rendőrök lelőttek, halálra vertek embereket, vagy amikor valaki abba halt bele, mikor a rendőrök lefogták vagy sokkolóval meglőtték. Bár lehet, hogy a valós szám még magasabb, egyelőre úgy néz ki, hogy a rendőrök 31-gyel több embert öltek meg, mint tavaly.

Noha a George Floyd megölését követő hónapokban rengetegen követelték az amerikai igazságszolgáltatás megreformálását, csak néhány kisebb változást sikerült elérniük, és látszik, hogy nemhogy csökkent, hanem nőtt a rendőri intézkedés során megölt emberek száma.

A rendőri erőszak ellen tüntetők New Jersey-ben 2022 júliusában, miután rendőrök 46 lövéssel ölték meg a futva menekülő, fegyvertelen Jayland Walkert – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images North America / AFP
A rendőri erőszak ellen tüntetők New Jersey-ben 2022 júliusában, miután rendőrök 46 lövéssel ölték meg a futva menekülő, fegyvertelen Jayland Walkert – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images North America / AFP

Fontos kiemelni, hogy az Egyesült Államokban közel 332 millió ember él, ahogy azt is, hogy a Mapping Police Violence szerint a halálos rendőri intézkedések a fekete lakosságra jelentik a legnagyobb veszélyt. Az esetek 24 százalékában feketék haltak meg az intézkedések közben, pedig a teljes lakosságnak csupán 13 százalékát teszik ki. A feketéket háromszor akkora eséllyel ölték meg rendőrök, mint a fehéreket, miközben 1,3-szor nagyobb az esélye, hogy a fekete áldozat fegyvertelen, mint a fehérek esetében. A rendőrök Chicagóban 25-ször, Minneapolisban 28-szor több feketét öltek meg, mint fehéret.

Az összes halálos kimenetelű eset

  • 11 százalékában (132) a halálos rendőri támadást nem előzte meg bűncselekmény;
  • 9 százalékában a rendőrök azért érkeztek ki, hogy felmérjék valakinek a mentális vagy fizikai épségét;
  • 8 százalékát közlekedési kihágás előzte meg;
  • 8 százalékában a rendőrök családon belüli erőszak miatt érkeztek ki;
  • közel 11 százalékában (128 eset) a rendőrök szerint volt fegyver az áldozatnál.

Az összes eset egyharmadában (31 százalék, azaz 370 esetben) volt szó erőszakos bűncselekményről. 32 százalékban a rendőrök menekülés közben lőttek le embereket. Szakértők szerint nemcsak túlzás ilyen esetben halálos erőt alkalmazni, hanem közveszélyes is. A 2013 és 2022 közötti ilyen esetek 98,1 százalékában nem állították elő a rendőrt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!