„Z” betűs, rakétás traktorokkal vonultak fel, Putyinnak öltözve mulatoztak szilveszterkor egy román faluban

2023. január 4. – 10:26

„Z” betűs, rakétás traktorokkal vonultak fel, Putyinnak öltözve mulatoztak szilveszterkor egy román faluban
Forrás: Facebook

Másolás

Vágólapra másolva


Tiltakozik a bukaresti ukrán nagykövetség amiatt, hogy egy Bákó megyei faluban orosz katonának öltöztek a hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás részvevői.

„Az orosz agresszió jelképeit be kell tiltani az egész civilizált világban” – írta kedd esti Facebook-bejegyzésében az ukrán diplomáciai képviselet, és arra kérte a román hatóságokat, hogy vizsgálják ki a történteket.

A moldvai Berzunc (Berzunti) községben hagyományosan megszervezett jelmezes felvonuláson több résztvevő orosz katonának öltözött és katonai gépkocsikat imitáló, „Z” betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel. A közösségi médiában elterjedt felvételek szerint a „harckocsikra” „rakétákat” is szereltek.

A bukaresti ukrán nagykövetség bejegyzésében azt írta: sajnálattal veszi tudomásul, hogy miközben Ukrajnát aznap is súlyos orosz rakétatámadások érték, Bákó megyében „egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva”.

„Meggyőződésünk, hogy az ilyen cselekedetek ellentmondanak a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ellene indított orosz háborúban” – írta az ukrán nagykövetség.

A Bákó megyei rendőrség korábban közölte, hogy nyomozást indított a rendezvénnyel kapcsolatban. Az Agerpres szerint a rendőrség hivatalból vizsgálódik a szélsőséges szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.

A közösségi oldalakon megosztott volt a visszhangja a berzunci szilveszteri rendezvénynek, azonban a vizsgálatok elindítása sem aratott osztatlan tetszést a helybéliek körében, ugyanis a csángóföldi községben, ahol minden év utolsó napján tematikus jelmezes felvonulást szerveznek a helyiek a kosztümök összeállításakor mindig aktuális témákra reflektálnak, írja a Trantelex. A maszkosok felvonulásának mindig erősen parodisztikus jellege van – hangsúlyozták azok, akik a beöltöző fiatalok védelmére keltek.

A helyi hatóságok azt mondták, hogy a szilveszteri rendezvény egy hagyományos, aktuális kérdésekkel foglalkozó paródia volt, és ebben a kontextusban kell értelmezni. A községvezető szerint a rendezvény vicces színjáték csupán, amelyen mintegy ezer lakos jót szórakozott az év első napján.

Egy nemrég készült felmérés szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség és az RMDSZ szavazói azok, akik az átlagtól nagyobb mértékben szimpatizálnak Oroszországgal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!