Engedélyezte az abortusztabletták gyógyszertári értékesítését az amerikai gyógyszerügyi hivatal

2023. január 4. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Megkönnyíti az abortusztablettákhoz való hozzáférést az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának legutóbbi döntése, amelynek értelmében recept ellenében ugyan, de már a kiskereskedelmi gyógyszertárak is értékesíthetnek mifepriszton hatóanyagú abortusztablettákat az érintetteknek a terhesség tizedik hetéig, amennyiben megkapják az ehhez szükséges minősítést a két gyártó egyikétől erre. A döntés beleillik a Joe Biden-kormányzat politikájába is, mely a terhességmegszakításhoz való jogot igyekszik megvédeni, írja a Reuters. Az érintettek jelenleg közvetlenül az egészségügyi szolgáltatótól vehetnek át ilyen tablettát.

A döntésnek azért van kiemelt fontossága, mert az amerikai legfelsőbb bíróság a nyáron megsemmisítette az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb alkotmányjogi döntését, a nők abortuszhoz való jogának alkotmányos védelmét, és így a tagállamok külön-külön maguk dönthetnek arról, engedélyezik-e ezt, és milyen feltételekkel. A legfelsőbb bíróság döntése után kb. egy tucat állam korlátozta is az abortuszjogokat.

Ezekben az államokban továbbra sem lesz elérhető az abortusztabletta a gyógyszertárakban, de az érintetteknek arra lehetősége lesz, hogy egy másik államba átutazva hozzáférjenek a tablettákhoz.

Az FDA először 2021 decemberében közölte, hogy változtat a tablettákra vonatkozó előírásokon, miután 2021-ben, a Covid-járvány miatt már ideiglenesen feloldották a tablettákhoz kapcsolódó korábbi szigorú feltételeket. Ekkor engedélyezték a tabletták postai úton történő kiszállítását, illetve azok távgyógyászati úton történő felírását. Ezeket a döntéseket most véglegesítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!