Meghalt Ruszlan Haszbulatov, az 1993-as orosz válság kulcsfigurája

2023. január 3. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

80 éves korában meghalt Ruszlan Haszbulatov volt orosz parlamenti elnök, az 1993-as oroszországi alkotmányos krízis egyik kulcsfigurája – tudatta több hírügynökség, köztük a TASS és a Reuters.

Haszbulatovot, a Csecsenföldről származó akadémikust 1991 októberében választották meg a parlament elnökévé. A Szovjetunió év végi összeomlása után is megtartotta a posztját, kezdetben Borisz Jelcin akkori elnök szövetségese volt. A két politikus viszonya azonban megromlott, miután a kormány neoliberális gazdaságpolitikai intézkedései miatt az életszínvonal zuhanni kezdett Oroszországban.

1993 szeptemberének végén Jelcin feloszlatta a parlamentet, amely erre válaszul bejelentette, hogy az intézkedés semmis, és kinevezte saját megbízott elnökét. Miután a konfliktus tíz napja alatt Moszkvában véres összecsapások zajlottak Jelcin támogatói és ellenfelei között, a kezdetben semlegességet fogadó orosz katonai erők döntötték el a helyzetet. A végül Jelcin mellé álló katonai vezetés utasítására a hadsereg október 4-én bekerítette és tankokkal kezdte lőni a moszkvai Fehér Ház parlamenti épületét, majd elfoglalta azt.

Fotó: Wojtek Laski / Getty
Fotó: Wojtek Laski / Getty

Jelcin a válság után egy sor rendelettel szilárdította meg hatalmát, miközben Haszbulatovot közeli társaival együtt letartóztatták és tömeges lázadás szervezésével vádolták. 1994-ben viszont az újonnan felálló parlament amnesztiát adott nekik. Haszbulatov ezek után visszatért a tudományos életbe és közgazdaságtant oktatott Moszkvában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!