Kanada megtiltja, hogy külföldiek befektetési céllal ingatlant vegyenek az országban

2023. január 3. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy január 1-jén hatályba lépett kanadai jogszabály megtiltja, hogy külföldiek befektetési céllal lakóingatlant vegyenek az országban. A szabály 2025-ig mindenképp érvényes, de elképzelhető az is, hogy meghosszabbítják. Kivételt képeznek alóla azok a külföldiek, akik menekültként tartózkodnak Kanadában, vagy ott van a bejelentett lakcímük.

A törvény csak azokat a külföldieket zárja ki az ország lakóingatlan-piacáról, akik befektetési céllal vásároltak kanadai ingatlant, de ők maguk nem éltek az országban.

Justin Trudeau miniszterelnök pártja azért lobbizott még 2022-ben a törvényért, mert több politikusuk szerint is a külföldi kereslet hajtotta 2020-ban és 2021-ben addig elképzelhetetlen magasságokba a kanadai ingatlanárakat.

Valójában azonban 2022-ben – tehát már a törvény hatálybalépése előtt – már maguktól csökkenni kezdtek a kanadai lakóingatlanok árai, hiszen a nyugati világ legtöbb országához hasonlóan Kanada is gazdasági nehézségekkel néz szembe. Az inflációs rátájuk ugyan nem olyan magas, mint Magyarországé, de náluk is növekszik (jelenleg 6-7 százalék körül van), a jegybank pedig kamatokat emelt. Ez pedig már elég is volt ahhoz, hogy lehűtsék az ingatlanpiacukat. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!