A japán kormány gyerekenként egymillió jent fizet a családoknak, ha kiköltöznek a fővárosból

2023. január 3. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

A japán kormány gyerekenként egymillió jent (közel hárommillió forintot) ajánl fel azoknak a családoknak, akik elköltöznek Tokióból. A kormány így próbálja megállítani a régiók népességfogyását – írja a Guardian.

A program maga nem új, három éve indult, de a jelek szerint a korábban felajánlott 300 ezer jen nem ösztönözte eléggé a családokat, ezért a kormány jelentősen megemelte a támogatás összegét. A megemelt összeg áprilistól igényelhető.

Bár tavaly először csökkent Tokió lakossága, a döntéshozók szerint továbbra is aránytalan a népsűrűség a nagyvárosokban a vidékkel szemben. A költözést ösztönző támogatást első körben a Tokió központi kerületeiben és a szomszédos Saitama, Chiba és Kanagawa prefektúrákban élő családoknak ajánlják fel.

A támogatás feltétele, hogy a családok a tokiói agglomeráción kívülre költözzenek, bár akkor is megkaphatják a pénzt, ha a város határain belül fekvő hegyvidéki területekre költöznek.

A családoknak minimum öt évig kell az új lakóhelyükön élniük, ha előbb visszaköltöznek a városba, vissza kell fizetniük a pénzt.

A költöző családok háztartásonként 1-3 millió jent is kaphatnak (gyerekszámtól függően), amennyiben megfelelnek a három feltétel egyikének: az új lakóhelyükön egy kis- vagy középvállalatnál vállalnak munkát; távmunkában folytatják a munkát a régi munkahelyüknél; vagy vállalkozást indítanak új lakóhelyükön.

A támogatás felét a kormány, a másik felét pedig a helyi önkormányzat fizeti ki a családoknak. A kezdeményezéshez 1300 önkormányzat – az összes önkormányzat mintegy 80%-a – csatlakozott eddig országszerte.

A program eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, 2019-ben 71, 2020-ban 290, 2021-ben pedig (feltehetően a koronavírus-járvány és a távmunka elterjedése miatt) 1184 család igényelte a támogatást. A kormány reményei szerint – részben a megemelt támogatásnak köszönhetően – 2027-re viszont akár 10 ezer ember költözhet ki Tokióból vidékre.

A régiók újjáélesztésére tett kísérlet közben Japán népessége továbbra is drasztikus mértékben fogy. A világ harmadik legnagyobb gazdaságának lakossága 2020-21-ben rekordméretű, 644 000 fős csökkenést szenvedett el. A jelenlegi 125 millióról 2065-re a becslések szerint 88 millióra fog csökkenni, ami 45 év alatt 30%-os csökkenést jelent. Miközben a 65 év felettiek száma továbbra is nő, a születési ráta makacsul alacsony (1,3 gyerek), ami jóval elmarad a jelenlegi népességszám fenntartásához szükséges 2,1-től.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!