Több mint 4000 embert mentett fel a maszkviselés alól egy német orvos a Covid-járvány alatt

2023. január 3. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Két év és kilenc hónap börtönre ítéltek Németországban egy orvost, aki jogtalanul mentett fel több mint 4000 embert a maszkviselési kötelezettség alól a koronavírus-járvány idején – számolt be az ABC. A baden-württembergi Weinheim városban rendelő doktor más tartományokban élőknek is adott ki igazolásokat, sokszor olyanoknak, akikkel soha nem is találkozott.

A tárgyaláson azzal védekezett, hogy a maszkviselés ártalmas az egészségre, ezért adott mentességi igazolásokat.

A börtön mellett az orvost három évre eltiltották hivatalától, és 28 ezer eurós (majdnem 11,3 millió forint) bírság megfizetésére kötelezték – ennyit kapott ugyanis a mentességi igazolások kiállításáért. Asszisztensét 2700 euróra bírságolták.

A weinheimi tárgyalás idején tüntetők gyűltek össze a bíróság előtt, a Németországban érvényben lévő járványügyi óvintézkedések ellen tiltakoztak. Németországban tavaly megszüntették a maszkviselési kötelezettséget beltéren is, de maradt néhány kivétel: továbbra is kell a maszk a távolsági vonatokon, orvosi rendelőkben, kórházakban, idősotthonokban és több tartományban a helyi tömegközlekedésen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!