Nyugtalanító ütemben dőlnek a hőmérsékleti rekordok Európában

2023. január 2. – 19:55

Nyugtalanító ütemben dőlnek a hőmérsékleti rekordok Európában
Szicíliában nem dőlt meg a melegrekord, de nem volt rossz idő újév napján – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva


Legalább nyolc európai országban, köztük Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Belaruszban, Litvániában és Lettországban is megdőlt a valaha volt legmelegebb januári nap rekordja, szedte össze az adatokat a Guardian.

  • A lengyelországi Korbielówban 19 Celsius-fokot mértek, ez a hőmérséklet inkább májusra jellemző, a januári 1-i éves átlag 1 Celsius-fok,
  • a csehországi Javorníkban 19,6 Celsius-fok volt, szemben az ilyenkor szokásos 3-mal,
  • a belarusz Vysokaje városában a hőmérséklet általában nulla fok körül van ilyentájt, vasárnap elérte a 16,4 Celsius-fokot, 4,5 Celsius-fokkal megdöntve az addigi januári rekordot.

Magyarországon hétfőn a második napi melegrekord is megdőlt ebben az évben: Fülöpháza Hattyús-széken 18,2 Celsius-fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Európa más részein több ezer mérőállomáson dőltek meg a helyi rekordok, csak Németországban közel 950 ilyen esetet jegyeztek fel december 31. és január 2. között.

Észak-Spanyolország és Dél-Franciaország is kitett magáért, Bilbaóban 24,9 Celsius-fok volt, ez a valaha volt legmelegebb januári nap, és megdőltek a rekordok a kantábriai, asztúriai és baszkföldi állomásokon is. Csak Norvégiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban és a délkelet-mediterrán térségben nem született rekord, bár például Szicíliában sem szokásos a karácsonyi, újévi 20-22 fok.

Bill McGuire professzor a lapnak azt mondta, hogy a magas hőmérsékleti értékek rossz előjelei a még rosszabbnak.

„A legaggasztóbb az, hogy a globális felmelegedés ilyen üteme mellett ez egyszerűen már nem meglepetés. Csak bepillantást enged egy olyan jövőbe, ahol a tél néhány hónapnyi szomorkás, csapadékos és enyhe időjárásra redukálódik, számottevő mínuszok, fagy és hó nélkül”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!