Eltörölték az alkoholadót Dubajban, hogy fellendítsék a turizmust

2023. január 2. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Eltörölték a harminc százalékos alkoholadót, és a jövőben engedélyre se lesz szükség a városban, ha valaki alkoholt szeretne vásárolni – írja a BBC. Az intézkedést a turizmus fellendítése érdekében hozták meg, és egyelőre egyéves próbaidőszakot határoztak meg.

Dubaj korábban jelentősen korlátozta az alkoholfogyasztást a városban: alkoholos italokat kizárólag hotelekben, bárokban és italboltokban lehetett vásárolni, ehhez pedig rendelkezni kellett egy névre szóló alkoholfogyasztási engedéllyel, amit a városba érkező turistáknak is ki kellett váltaniuk.

Az engedélyt a rendőrségnél kellett igényelni. A kis plasztikkártyát eleve csak a nem muszlim turisták válthatták ki (a muszlimoknak a vallásuk tiltja az alkoholfogyasztást), amennyiben elmúltak 21 évesek, és rendelkeztek érvényes tartózkodási engedéllyel. Bár az engedélyt legtöbbször nem kérték el se a bárokban, se a hotelekben, komoly pénz- és akár börtönbüntetésre is számíthatott az, akit rajtakaptak, hogy anélkül akart alkoholt vásárolni.

A város az elmúlt években már lazított a szabályokon, a koronavírus-járvány ideje alatt például engedélyezték az alkoholos italok házhoz szállítását, és a ramadán (30 napos böjt az iszlám vallásban) alatt is legálissá tették az alkohol napközbeni árusítását.

Az újabb intézkedések – az adó eltörlése és az engedélykötelezettség visszavonása – célja, hogy vonzóbbá tegye az Egyesült Arab Emírségek egyik legfontosabb turisztikai célpontját a turisták számára a szomszédos országokkal szemben. A „bulifővárosként” is ismert Dubajban kilencszeres a külföldiek száma a belföldiekhez képest, a városba látogatók és a lakosok pedig sokszor a szomszédos emírségekbe autóztak, hogy nagy tételben vásároljanak alkoholt.

Dubaj mindig is több turistát és gazdag külföldi munkavállalót tudott vonzani, mint szomszédai, részben azért, mert tolerálja a liberálisabb életmódot, az utóbbi években viszont a szomszédos régiók is nagymértékben fejlesztették a turizmusukat, ezért számolnia kell a konkurenciával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!