Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az ukrán béketerv csak Washington újabb PR-kampánya

2022. december 29. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva úgy tekint a Kijev által javasolt béketervre, mint „egy újabb washingtoni PR-kampányra”, mivel Ukrajna és a Nyugat csak halmozz a „frappáns, de megbízhatatlan nyilatkozatokat” – jelentette ki csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán jelentette ki: Moszkva nem fog a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervében foglalt feltételek szerint tárgyalni.

„Úgy értékeljük a legutóbbi képtelen ötletet, mint Washington újabb PR-kampányát, amely az utóbbi időben megpróbálta a kijevi rezsimet békefenntartónak beállítani” – mondta Zaharova a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Próbálkoztak már azzal, hogy ők a szenvedő felek, próbálkoztak azzal, hogy ők a liberális demokraták, és azzal, hogy ők az Európa szabadságáért harcolók, most pedig ők a békefenntartók”.

Zaharova szerint Kijev kijelentése, miszerint csak akkor tartanak békecsúcsot, ha Oroszország teljesen kapitulál, „azt üzeni, hogy kezdik jelezni, hogy nincs már erejük”.

Ukrajna 10 pontos béketervét novemberben mutatta be a G20-ak csúcstalálkozóján Zelenszkij. A lépések között szerepel a nukleáris erőművek biztosítása, az élelmezésbiztonság, és egy különleges bíróság felállítása is az állítólagos orosz háborús bűnök kivizsgálására és a bűnösök elítélésére. Oroszország jelezte, nem fogadja el Ukrajna békefeltételeit, és ultimátumot adott az ukránoknak, hogy hagyják el az oroszok által részben elfoglalt régiókat is.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!