Arizona lebontja a hajókonténerekből ideiglenesen felállított határt

2022. december 23. – 08:34

Arizona lebontja a hajókonténerekből ideiglenesen felállított határt
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Arizona eltávolítja az amerikai–mexikói határ mentén felállított hajókonténereket azután, hogy az amerikai kormány pert indított, mert szerintük a menekültek távoltartására emelt ideiglenes falat illegálisan húzták fel a szövetségi földeken, írja a Guardian.

A megállapodás szerint Arizona a jövő év elejéig lebontja a falat, valamint a hozzá tartozó berendezéseket. „2023. január 4-ig, amennyire lehetséges és úgy, hogy ne okozzon kárt az Egyesült Államok földjeinek, ingatlanjainak és természeti erőforrásainak, Arizona eltávolítja az összes korábban felállított hajózási konténert és a hozzá tartozó felszerelést, anyagokat, járműveket” – áll a megállapodásban.

Augusztusban Doug Ducey, Arizona republikánus kormányzója írta alá azt a rendeletet, ami lehetővé tette a fal megépítését. Szerinte erre azért volt szükség, mert Joe Biden kormánya nem védte meg megfelelően a határt, ezzel megszegte a kötelességét. Szerinte a menekültek miatt kialakult helyzet túlterheli a kórházaikat és a rendőrséget.

A megállapodás nem sokkal azelőtt született meg, hogy a megválasztott arizonai demokrata kormányzó, Katie Hobbs hivatalba lépne. Hobbs bírálta a fal építését.

Az amerikai kormány azért indított pert az ügyben, mert szerintük a felhúzott fal „a szövetségi földeken való birtokháborítás”. Kártérítést is követelnek ezért, és a környezetvédelmi szempontokra is felhívták a figyelmet.

Az amerikai mezőgazdasági miniszter, Tom Vilsack is bírálta a projektet: „Nem hatékony akadály, biztonsági kockázatot jelent mind a lakosság, mind a területen dolgozóknak, és jelentősen károsította a közterületeket.”

Ducey szóvivője csütörtökön kiadott egy nyilatkozatot, amiben üdvözölte a döntést annak reményében, hogy az ideiglenes fal lebontása után az amerikai kormány végre rendes határt épít fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!