Putyin: Oroszország biztosítani fogja nukleáris erőinek harckészültségét

2022. december 21. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsán tartott beszédében többek között arról beszélt, „Oroszország teljesíteni fogja a katonai hadjárat minden célját, és mindent megad fegyveres erőinek, amit csak kérnek, hogy támogassa őket”.

Beszédében, amelyben az ország 2023-ra vonatkozó katonai terveit tárta a védelmi vezetők elé Putyin elmondta,

biztosítani fogja, hogy Oroszország nukleáris erői harcképesek legyenek, és hogy nincsenek pénzügyi korlátok abban, hogy a kormány mit ad a hadseregnek.

Putyin a NATO-t is kritizálta, amiért szerinte „teljes mértékben Oroszország ellen használja fel képességeit”, és sürgette a katonai vezetőket, hogy használják fel a szíriai és ukrajnai harcokban szerzett tapasztalataikat. Hozzátette, különös figyelmet kell fordítani a drónok fontosságára az ukrajnai háborúban, és bejelentette azt is, hogy az orosz hiperszonikus Sarmat rakéta – amelyet „Sátán II”-nek is neveznek – a közeljövőben bevetésre kész lesz.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is felszólalt a találkozón, ő a sorkötelezettségi korhatár emelését, és azt javasolta a katonai vezetőknek, a hadsereg jelenlegi 1 milliós létszámát 1,5 millióra bővítsék. Sojgu szerint a létszámba a 695 ezer önkéntes szerződéses katonát is bele kellene számítani.

A védelmi miniszter azt javasolta, a kötelező katonai szolgálatot terjesszék ki a 21-30 év közötti orosz állampolgárokra. A jelenlegi törvények szerint a 18-27 év közötti oroszokat lehet behívni kötelező katonai szolgálatra – bár Sojgu és Putyin többször is kijelentette, hogy ilyen sorkatonákat nem küldenek Ukrajnába harcolni.

A védelmi miniszter arról is beszélt, Oroszország felgyorsítja a hadsereg korszerű fegyverutánpótlását, és új csapatokat telepítenek az ország nyugati részére is, tekintettel Finnország és Svédország tervére, hogy csatlakozzanak a NATO-szövetséghez.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!