Gigantikus vízerőművet adtak át Kínában

2022. december 20. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Befejezték Kína második legnagyobb vízerőművének építését – írja a Reuters.

A Jangce folyó felső szakaszán épült Pajhotan a délnyugat-kínai Jünnan és Szecsuan tartomány határán található. Az építkezés 2017-ben kezdődött, a teljes beruházás becsült költsége 170 milliárd jüan (nagyjából 9,2 ezer milliárd forint). Kedden Jangce folyó felső folyásánál fekvő erőmű az utolsó termelőegységét is rákapcsolták a hálózatra.

A Pajhotan vízerőmű tizenhat 1 gigawattos turbinával rendelkezik, ezzel Kína és a világ második legnagyobb vízenergia-termelője. A kínai állami televízió szerint az erőmű a becslések szerint évente 62,44 milliárd kilowattórát termel majd, amivel az ország évente mintegy 90,45 millió tonna szenet takaríthat meg, és 248,4 millió tonnával csökkentheti az éves szén-dioxid-kibocsátást.

Pajhotan működése új fejezetet nyit az ember és a természet közötti harmonikus együttélésében" – hangsúlyozta Lej Mingsan, a projektfejlesztő cég elnöke. Ismertetése szerint a Hejsuj folyó élővilágának ökológiai helyreállítása mellett a Jangce felső szakaszán egy természetes ökológiai gátat építettek, amelyet réteges befogadó létesítményekből és botanikus kertekből alkottak meg.

A vízerőmű madártávlatból – Fotó: Liao Wangjie / Xinhua News Agency/ AFP
A vízerőmű madártávlatból – Fotó: Liao Wangjie / Xinhua News Agency/ AFP

A Pajhotan egyike a hat óriási vízerőműnek a Jangce folyó, Kína leghosszabb folyója mentén. A Három Szurdok Vállalat, a projekt fejlesztője a 289 méteres gátat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát az ország egyik legnagyobb és legnagyobb kihívást jelentő mérnöki projektjének nevezte.

Kína az ország délnyugati részen is folytatja a vízenergia-építést, annak ellenére, hogy a nyári hosszú aszály miatt a termelés visszaesett, és a régiók kénytelenek voltak korlátozni az áramfogyasztást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!