Melitopol polgármestere szerint Orbán oroszpárti politikája a magyar nemzet felelőssége is

2022. december 19. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu-nak nyilatkozott az ukrán Melitopol polgármestere, akit a háború elején az oroszok elraboltak, és heteket töltött fogságban, mielőtt egy fogolycsere keretein belül kiszabadult. Ivan Fedorov azóta nagyrészt külföldön tartózkodik, és igyekszik meggyőzni a közvéleményt az ukránoknak nyújtandó segítség szükségességéről.

Fedorov is tagja volt annak az ukrán tisztviselőkből és civilekből álló delegációnak, amelyik december 14-én vehette át a „bátor ukrán népnek” adott Szaharov-díjat Strasbourgban.

Az ukrán küldöttség Strasbourgban, balról a harmadik Ivan Fedorov – Fotó: Frederick Florin / AFP
Az ukrán küldöttség Strasbourgban, balról a harmadik Ivan Fedorov – Fotó: Frederick Florin / AFP

A polgármester a 24.hu-nak elmondta, Melitopol jelenleg nem biztonságos, az ukrán-szimpatizánsokat szinte azonnal bebörtönzik az orosz erők, a városban ráadásul nincs semmilyen szolgáltatás, a gyógyszertárak bezártak, az orvosok többsége pedig elmenekült a megszállt területekről.

Az egyre keményebb megtorlás ellenére az ukrán lakosság nem tétlen, Melitopol az elfoglalt ukrán területek partizánközpontja.

„Az ellenállást nem lehet nyíltan vállalni, de meg lehet csinálni. Nagyon sok melitopoli állampolgár működik partizánként, jó kapcsolatuk van a hatóságokkal” – mondta erről Fedorov.

A szankciókról és Magyarország szerepéról a polgármester azt mondta: „Putyin egy terrorista. Mit lehet csinálni egy terroristával? Izolálni. Fegyverekkel, szankciókkal, kapcsolatokkal. Végső soron pedig meg kell büntetni. Minden fellépés fontos, a turistavízumok elvétele is, ezt Magyarországnak is meg kell tennie”.

Fedorov azt is megjegyezte, Orbán Viktor nem túl népszerű Ukrajnában.

„Azt gondolják az ukránok, hogy Orbán olyan őrült, mint Putyin.”

Fedorov nem érti, hogy mi áll Orbán oroszpárti politikája mögött, de szerinte nem csak a miniszterelnök felelőssége, hogy ez így alakult, ugyanis a magyarok választották Orbánt miniszterelnöknek.

„Most Orbán az önök miniszterelnöke, és a magyarok feladata, hogy ezzel kezdjenek valamit. Nem csak Orbán felelőssége ez az egész, hanem az egész magyar nemzeté” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!