Brit hírszerzés: A Wagner-csoport újoncait kivégzéssel fenyegethetik, ha eltérnek a támadási tervtől

2022. december 19. – 07:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Wagner-csoport nevű katonai magánvállalkozás zsoldosai továbbra is jelentős szerepet vállalnak a kelet-donyecki régióban található Bakhmut körüli harcokban – közölte a brit védelmi minisztérium hétfői jelentésében.

A Wagner-csoportot egy Putyin-közeli orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin alapította. Őt Putyin szakácsa becenéven ismerték a Kreml kulisszái mögött, aki a hatalom csúcsán előbb az étkeztetésért felelős bizalmi ember volt, később szürke eminenciásként netes trollhadsereget, majd valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal.

A brit hírszerzés értesülései szerint a Wagner-csoport az elmúlt hónapokban olyan támadó taktikát dolgozott ki, ami kihasználja a gyorsan toborzott, és hiányosan kiképzett újoncok nagy számát. A harcosok valószínűleg olyan okostelefont vagy tabletet kapnak, amelyen műholdképeken látható a kijelölt előrenyomulási tengely és a támadási cél.

A parancsnokok viszont valószínűleg fedezékben maradnak, és csak rádión keresztül adják ki a parancsokat, a csapatok mozgásáról pedig kis pilóta nélküli repülőgépek vagy drónok videófelvételei tájékoztatják őket.

A szakaszok az előre megtervezett útvonalon való haladásra kapnak parancsot. A katonákat tüzérséggel támogathatják, de páncélozott járművek ritkábban kísérik őket. Azokat a Wagner-zsoldosokat, akik engedély nélkül eltérnek a támadási útvonaluktól, „valószínűleg gyors kivégzéssel fenyegetik” – áll a jelentésben.

A brutális taktika célja a brit hírszerzés szerint, hogy megóvja a Wagner értékes eszközeit, a tapasztalt parancsnokokat és a páncélozott járműveket – mindezt pedig a feláldozhatónak ítélt újoncok rovására teszik.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!