A fogolycserével kiszabadított orosz fegyverkereskedő Luhanszkba látogatott

2022. december 19. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Viktor But orosz fegyverkereskedő, aki december elején egy nagy horderejű fogolycsere keretében szabadult ki az amerikai fogságból, szombaton az orosz erők által elfoglalt és illegálisan annektált Luhanszkba látogatott – írja a CNN.

But a kiszabadítása után először a Kremlhez hű ultranacionalista Liberális Demokrata Párt (LDPR) rendezvényén jelent meg, amikor csatlakozott is a szervezethez. Ezt követően több orosz állami televíziónak is nyilatkozott, és többek között arról beszélt, „teljes szívvel” támogatja Oroszország ukrajnai invázióját.

Leonyid Szluckij, az LDPR vezetője átadja a párttagsági igazolványt Viktor Butnak december 12-én Moszkvában – Fotó: Aleksandr Sivov / AFP
Leonyid Szluckij, az LDPR vezetője átadja a párttagsági igazolványt Viktor Butnak december 12-én Moszkvában – Fotó: Aleksandr Sivov / AFP

Az orosz állami média vasárnap számolt be arról, hogy But szombaton Ukrajnába látogatott. A kelet-ukrajnai Luhanszk városában az LDPR luhanszki szervezetének alapító rendezvényén járt.

A Moszkva által támogatott szeparatisták az elfoglalt területet Luhanszki Népköztársaságnak nevezik, amelyet sem Ukrajna, sem más nemzet nem ismer el Oroszországon és szövetségesén, Szírián kívül.

But beszédében elmondta, hogy örömmel látogatott el először Luhanszkba, és bizakodását fejezte ki, hogy a megszállt térségben „hamarosan béke lesz, és az emberek félelem nélkül élhetnek a jövőjükért” – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Leonyid Szluckij, az ultranacionalista LDPR vezetője elmondta, hogy kétszer is meg kellett változtatniuk az útvonalukat, de az nem volt opció, hogy lemondják a látogatásukat, mert „Donbász [az annektált területek] és Oroszország örökre összetartozik. Ide minden körülmények között el fogunk jönni”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!