Tálib szélsőségest fogtak el a magyar-román határ közelében

2022. december 16. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

A kürtösi magyar-román határátkelőhely közelében, román oldalon fogták el pénteken azt az afgán férfit, aki a román bevándorlási hivatal (IGI) zárt befogadóközpontjából szökött meg és napok óta keresték. A férfit szélsőséges iszlamista nézetei miatt utasították ki Romániából – közölte pénteken a román rendőrség.

Az MTI összefoglalója szerint a férfit lakossági bejelentés alapján találták meg. A növényzet között bújt el, nem tanúsított ellenállást őrizetbe vételekor.

A bukaresti táblabíróság a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére kedden döntött arról, hogy az afgán férfit kitoloncolják az országból, és tíz évig nem engedik be Romániába. Az indoklás szerint a gyanúsított szíriai terrorista szervezetek tagjaival áll kapcsolatban, az általuk terjesztett szélsőséges ideológia híve, és fegyverhasználati ismeretekkel is rendelkezik. A SRI szerint a férfi élénk érdeklődést tanúsított a fegyveres harcosokról és kivégzésekről készült fotók és videófelvételek iránt.

Miután kedden a kiutasításról döntöttek, a férfi eltűnt az IGI szögesdrót-kerítéssel körülvett Arad megyei zárt befogadóközpontjából. A helyi média szerint Arad megyében a rendőrök, csendőrök és határrendészek nagy erőkkel kerestek egy Újpanádról megszökött „tálib szélsőségest”.

Az Arad Online szerint az afgán férfi a giurgiui bolgár-román határátkelőnél egy éve lépett be Romániába, őrizetbe vétele után pedig a bevándorlási hivatal a nyugati határ közelében működő újpanádi zárt befogadóközpontban helyezte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!