Miközben mi megfagyunk, Szibéria egyik településén -61 fok van

2022. december 14. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Magyarországon az elmúlt napokban 0 Celsius-fok környékén volt a hőmérséklet, a Föld leghidegebb településén, Kelet-Szibériában, Ojmjakonban -61 fok van.

A településen a talaj egész évben fagyott. 1933. február 6-án volt detektálhatóan a leghidegebb: ekkor -67,8 Celsius-fokot mértek a meteorológiai állomáson. Az évi hőingás a legszélsőségesebb esetben elérte a 100 fokot, nyáron feljegyeztek 30 foknál magasabb hőmérsékletet, télen pedig, mint most megtapasztalható, -60 foknál hidegebb is lehet.

A település 750 méterrel a tengerszint felett fekszik, és közel van a sarkkörhöz, így a nappalok hossza változó: decemberben három órát, júniusban 21 órát süt a nap. Távolsága légvonalban Moszkvától 5310 kilométer, a tengertől 460 kilométer. És ha azt gondolnánk, ilyen időben még a növény sem él meg, nincs igazunk, ugyanis

Ojmjakon lakott település, körülbelül 460 lakója van.

Az Időkép múlt héten azt írta, hogy szinte egész Szibériát vastag, helyenként 50 centimétert meghaladó hótakaró borítja be, emiatt nagy mennyiségű, nagyon hideg levegő képes felhalmozódni a térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!