Új-Zélandon mostantól minden évben emelik a legálisan dohányzók alsó korhatárát

2022. december 13. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a törvényjavaslatot az új-zélandi országgyűlés, 2023-tól minden évben megemelik a dohányzás alsó korhatárát – írja a Guardian. A cél, hogy a most 14 éves és annál fiatalabb korosztály soha többé ne vásárolhasson legálisan cigarettát Új-Zélandon, és az ország 2025-re teljesen „füstmentes” legyen.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes a törvény keddi elfogadásakor elmondta: „Emberek ezrei fognak hosszabb, egészségesebb életet élni, és az egészségügyi rendszer 5 milliárd dollárt spórol majd azon, hogy nem kell kezelni a dohányzás okozta betegségeket, például a rák számos típusát, a szívrohamot, a sztrókot és az amputációkat.”

Új-Zéland a világon elsőként vezetheti be az évente emelkedő dohányzási korhatárt, amely biztosítja, hogy 2009. január 1-jén vagy azt követően születettek számára nem lehet majd dohányárut eladni.

A törvényt egy sor más intézkedés fogja kísérni, amelyek célja, hogy a dohányzás kevésbé legyen megfizethető és hozzáférhető. Csökkentik például a dohánytermékekben lévő nikotin legális mennyiségét, a dohánytermékeket pedig ezentúl csak dohányszaküzletekben lehet majd árusítani. A cigarettát legálisan árusító üzletek számát a jelenlegi tizedére csökkentik – 6000-ről országszerte mindössze 600-ra.

Az ország emellett növelte az egészségügyi szolgáltatások és kampányok finanszírozását, és kifejezetten a māori és csendes-óceáni közösségek számára kialakított leszokást segítő szolgáltatásokat is.

Az új törvények azonban nem fogják korlátozni a vape-értékesítést. A novemberi adatok szerint a naponta dohányzók száma 8 százalékra csökkent a tavalyi 9,4 százalékról, a napi vape-használók számának növekedése azonban nagyobb volt, mint a naponta dohányzók számának csökkenése: a felnőttek 8,3 százaléka szív elektromos cigarettát naponta, szemben a tavalyi 6,2 százalékkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!