Egymilliárd eurónyi adomány gyűlt össze Ukrajnának, hogy átvészelje a telet

2022. december 13. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai segítségnyújtásról tartottak kedden Párizsban nemzetközi konferenciát, amelyen a francia külügyminiszter tájékoztatása szerint megközelítőleg egymilliárd eurónyi (411 milliárd forint) adomány jött össze – jelentette az MTI. Hetven ország és nemzetközi szervezet küldöttségei, köztük számos kormányfő vett részt az eseményen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: országának legalább 800 millió euró (mintegy 328 milliárd forint) gyorssegélyre van szüksége a téli időszakban.

A francia külügyminiszter, Catherine Colonna – Fotó: Julien De Rosa / AFP
A francia külügyminiszter, Catherine Colonna – Fotó: Julien De Rosa / AFP

„Meghaladtuk ezt a számot, és közel vagyunk az egymilliárd euróhoz” – mondta Cathérine Colonna francia külügyminiszter. Ebből az egymilliárd euróból 415 milliót az energiaszektorra, 25 milliót a vízellátásra, 28 milliót élelmezésre, 17 milliót az egészségügyre, 22 milliót a szállításra költenek, a fennmaradó közel 493 eurót pedig még nem nevesítették.

„Országunk nem fog sötétségbe borulni” – mondta az összegre reflektálva Smihal, aki örült a civilizált világ jelentős segítségének. A rendezvény fő célja a Moszkva által október óta alkalmazott stratégia semlegesítése volt, amely a polgári infrastruktúra elleni támadásokra összpontosít.

Macron francia elnök további 76,5 millió eurós francia támogatást jelentett be a tél átvészeléséhez, 2023 elejére az energiaágazatban. Ez a májusban már bejelentett, folyósítás alatt álló 48,5 millió eurón felül van. Annalena Baerbock német külügyminiszter azt közölte, hogy Berlin is külön 50 millió eurót ad.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!