Von der Leyen: Az EU jövőre 30 milliárd köbméternyi gázhiánnyal számolhat

2022. december 12. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió energiaellátása a tél folyamán biztosított, jövőre azonban akár 30 milliárd köbméter gáz hiányával is számolni kell – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU gázellátásának 2023-as kilátásairól tartott sajtótájékoztatóján hétfőn – írja az MTI.

Ursula von der Leyen a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira hivatkozva azt mondta, az Európai Unió elegendő gázt biztosított az idei télre, de jövőre gázhiánnyal nézhet szembe, ha Oroszország tovább csökkenti a szállítást. Von der Leyen azt mondta, hogy az unió talán már márciusban ajánlatot tehet a gázvásárlása, a beszerzés azonban addig nem valósítható meg, ameddig az EU-tagországok nem fogadták el a vásárlás alapjául szolgáló rendeletet. A bizottsági elnök reméli, hogy a javaslat elfogadása már a következő napokban megtörténik.

Von der Leyen szerint „a felkészülés jövő télre már most kezdődik”, ezért az uniónak mihamarabb felül kell vizsgálnia költségvetését, és fontolóra kell vennie egy új alap létrehozását, amely jelentős további energetikai befektetéseket támogatna, hogy felgyorsulhasson a függetlenedés az orosz gázellátástól.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy noha ezen a télen Európa valószínűleg nem szembesül energiahiánnyal, a jövő év az ellátás szempontjából sokkal nehezebbnek bizonyulhat. A rendkívüli intézkedések meghozatala nélkül a gázhiány Európában nemcsak 30 milliárd köbméter lehet, hanem akár 60 milliárd köbméter is – tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki szerint jövőre megszűnhetnek azok a körülmények, amelyek idén még lehetővé tették, hogy az uniós tagországok a tél beállta előtt megtölthessék gáztárolóikat.

Birol végezetül arról is beszélt, hogy az EU-nak mihamarabb ki kell bővítenie meglévő programjait az energiahatékonyság előmozdítása érdekében, és további felújítási támogatásokat kellene biztosítania. Gyorsabban kellene jóváhagynia a megújuló energiaforrások kiaknázását célzó kezdeményezéseket, valamint jobb és több kampányt kellene indítania az energiatakarékosság érdekében – mondta az IEA ügyvezető igazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!